Proč je Matthew Macfadyen nejlepším Darcym? V čem překonal Firtha?

Proč je Matthew Macfadyen nejlepším Darcym? V čem překonal Firtha?
Pýcha a předsudek | Focus Features
Matthew Macfadyen
Matthew Macfadyen

Herec

Collider v nedávno zveřejněném článku uvedl, že Mattew Macfadyen zvárnil Darcyho jednoznačně nejvášnivěji a nejvroucněji. Navzdory relativně krátké stopáži – oproti zmíněné minisérii BBC z roku 1995 – mu totiž vtiskl hluboké a uvěřitelné emoce, krom toho ve filmu brilantně funguje chemie mezi ním a Keirou Knightley, která činí jimi zobrazený milostný příběh podmanivým a nestárnoucím.
Laurence Olivier, Pýcha a předsudek
Laurence Olivier, Pýcha a předsudek (1940) | Universal Picturese
Pyšný a odtažitý pan Darcy z pera Jane Austen přitahoval filmaře a filmařky odjakživa. Nejen podobu, ale hlavně charakter mu vtiskla řada herců počínaje Laurencem Olivierem v roce 1940. Jedním z nejvyzdvihovanějších byl velmi dlouho Colin Firth, s nímž bývá ve skutečnosti porovnávaný pouze Matthew Macfadyen. A protože oba dva jsou v roli výborní, většinou převládají osobní preference publika ve volbě toho „lepšího“. Collider však nabízí jeden argument, proč bychom přeci jen měli prvenství přiřknout právě rodákovi z Norfolku, který se v poslední době blýskl především v seriálu Boj o moc (Succession, 2018).
Zatímco minisérie z roku 1995 dostává nárokům těch fanynek a fanoušků, co mají rádi věrnost literární předloze, Pýcha a předsudek mladší o deset let je přeci jen volnější adaptací. A zatímco Colin Firth byl ve své úloze často důslednější, než jak ho Austen napsala, tedy přísnější a nepřátelštější vůči svému okolí, Matthew Macfadyen nabízí širší emoční škálu. Zachovává onu pýchu a odtažitost, ale zároveň víc odhaluje niterní pozitivní emoce. A to ve filmu, který je oproti šestihodinové minisérii svou délkou třetinový.
Darcy
Colin Firth, Matthew Macfadyen | BBC, Focus Features
Skutečnost, že dokázal učinit svého Darcyho tak sympatickým, aniž by současně narušil esenci jeho povahových vlastností, je pro Macfadyena velkým plus. Jeho Darcy je plašší a víc společensky nemotorný, což odpovídá jeho rezervovanosti při interakcích s Elizabeth, a to zase působí lépe než přezíravost, která šla tak dobře Firthovi. V každé z jejich společných scén je dávka něžnosti a nervozity, kterou Macfadyen vyšperkovává pana Darcyho v rafinovaných dávkách. V porovnání s Firthovým stoickým gentlemanem je tento přístup nejen přijatelnější, ale navíc i aktuálnější. V jeho křehkosti je podle Collideru něco až návykového.
Scéna, kdy se Macfadyenův Darcy poprvé dotkne Lizzy, tedy když jí pomáhá nastoupit do kočáru, pak ruku protáhne a zmateně odkráčí, se zapsala do historie romantických filmů. Přičemž šlo o hercovu improvizaci, kdy zvládl jednoduchým gestem ukázat, jak moc je k Elizabeth přitahovaný, a zároveň stejnou mírou silných emocí rezervovaný. Právě ono krátké protažení symbolizuje vzrušující atraktivitu mladé ženy a ohromný účinek, který na něj má, zatímco krátký záběr na Lizzy dává tušit, že je tato přitažlivost, byť neuvědomělá, vzájemná.
Pýcha a předsudek
Pýcha a předsudek 1995 a 2005 | BBC, Focus Features
Společně se sarkastickým komentováním dění ve společnosti a pozorováním jednání postav, kterému jsme přivykli z díla Jane Austen, se Pýcha a předsudek z roku 2005 podle Collideru dostává na další úroveň. Údajně navíc mnohem uvěřitelnějši a silněji působí chemie mezi Lizzy a Darcym v podání Macfadyena a Knightley než mezi Colinem Firthem a Jennifer Ehle.
Kniha i adaptace patří mezi milníky romantického žánru, kdy se do sebe zamilují dva lidé, kteří se zpočátku nesnáší. A přestože zde dané tropy nevznikly, rozhodně je pomohly zpopularizovat. Macfadyen a Knightley snadno tlumočí počáteční odpor, který se následně změní v silný magnetismus, doprovázený delikátním napětím. Collider upozorňuje, že vše ještě umocňuje skutečnost, že ve filmu nepadne jediný polibek, stejně jako v něm chybí explicitní sexuální kontext, jaký nám dopřáli například Bridgertonovi.
Je samozřejmě zcela na vás, jestli dáváte přednost britské adaptaci z roku 1995, nebo koprodukční francouzsko-britsko-americké z roku 2005. Nicméně pokud jste si nevybrali a máte kromě Jane Austen rádi i horory, možná bude vaším šálkem čaje film Pýcha, předsudek a zombie (Pride and Prejudice and Zombies, 2016). Ani v něm nechybí pan Darcy, jak jinak. Můžete se rovněž podívat na žebříček romantických filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.
zdroj: Collider, IMDB