Feministické hračky sestavující jadernou zbraň. Bláznivina Barbenheimer skutečně vzniká

Feministické hračky sestavující jadernou zbraň. Bláznivina Barbenheimer skutečně vzniká
Barbenheimer | Warner Bros.
Zatímco půlka světa se od července obléká do růžové, ta druhá nasazuje klobouk a šedý plášť a do sluchátek pouští už ikonický soundtrack Ludwiga Göranssona. Z Barbie a Oppenheimera se pro kina rovněž vyvinuly lukrativní dvojprogramy a lidé chodí na oba filmy během jediného odpoledne. Novodobé fenomény režisérů Grety Gerwig a Christophera Nolana navíc servírují velké nadčasové myšlenky o zastaralosti patriarchátu, respektive o vývoji jaderné zbraně a zažehnutí řetězové reakce, již se možná nikdy nepodaří zastavit. Oba snímky se podle všeho budou ucházet o kupu Oscarů a mluvit se o nich jen tak nepřestane.
Barbie
Barbie | Warner Bros.
Tak proč je nespojit v jeden? S odvážným nápadem pochopitelně přišlo studio, od něhož se dočkáme takzvaného mockbusteru. Tedy levného díla, jež kopíruje úspěšné blockbustery, jak činí například společnost Asylum s jejich parodiemi Války světů (Invaze světů) nebo Transformers (Transmorphers). Barbenheimera vyvíjí Charles Band, hlavní tvář studia Full Moon Features zodpovědného za série jako Mistr loutkář, The Gingerdead Man nebo Evil Bong. Projekt se nachází v preprodukci, vyjít by měl kolem Vánoc na soukromé streamovací platformě Full Moon a má už první plakát s tagem D-Cup, A-Bomb.
Oficiální synopse zní následovně: „V městečku Dolsville vyvíjí skupina rozhořčených ženských panenek pod vedením geniální doktorky Barbenheimer atomovou bombu. Jejich mise? Jednou provždy svrhnout patriarchát! Nevyhodí však Barbenheimer a její společnice během vrcholící války pohlaví do vzduchu víc, než zamýšlely? Komedie, drama, akce a apokalypsa explodují v nejnovějším fantasy filmu společnosti Full Moon Barbenheimer!“
Kromě Charlese Banda u projektu nefigurují žádní konkrétní tvůrci, na věhlasných jménech produkce beztak stát nebude. Mockbustery nicméně u specifického okruhu publika nabývají na popularitě a Barbenheimer je zřejmě prvním, který si už v názvu bere na paškál rovnou dva blockbustery. Parodování více látek v jednom díle je sice zavedený trend už z filmů Jima Abrahamse a bratrů Zuckerových (Žhavé výstřely), potažmo Scary Movie (čtyřka obšlehla mimo jiné Válku světů a Vesnici), ale takováto odpověď na zejména internetový fenomén je neotřelá.
Gingerdead Man, The
The Gingerdead Man | Echo Bridge Home Entertainment
Barbenheimera by jeden chtěl vidět od renomovaných tvůrců ve stylu áčkové parodie, jaké dnes už skoro nevznikají. Pod křídly Full Moon Features se něčeho takového nedočkáme, avšak fanoušci a fanynky pokleslejší filmové zábavy mohou jásat. Charles Band se ostatně s ničím nemaže a Dr. Barbenheimer se v budoucnu možná potká s ďábelským bongem nebo vraždícím perníčkem s dabingem Garyho Buseyho. Tenhle materiál na Oscary zralý určitě nebude.