Lorenzo Lamas slaví 63. narozeniny: Jak dnes vypadá a co dělá televizní Odpadlík? A který jeho film byste neměli minout?

Lorenzo Lamas slaví 63. narozeniny: Jak dnes vypadá a co dělá televizní Odpadlík? A který jeho film byste neměli minout?
Odpadlík (1992) | facebook.com/OfficialLorenzoLamas
Lorenzo Lamas (*1958), syn herce Fernanda Lamase a hvězda béčkových akčních filmů převážně z 90. let, se jednoznačně nejvíce proslavil rolí v televizním seriálu Odpadlík, kde ztvárnil bývalého policistu Rena Rainese, jenž je falešně obviněn z vraždy kolegy a proto se dává na útěk. V jednotlivých epizodách pak sám lovil uprchlé zločince, na které byla vypsána finanční odměna za jejich dopadení. Pomáhal mu v tom nezapomenutelný profesionální lovec odměn Bobby Sixkiller v podání herce Branscombea Richmonda. Dlouhou dobu byla stálou součástí seriálu také herečka Kathleen Kinmont, jedna z Lamasových bývalých manželek. Odpadlík se dočkal pěti sérií a vysílal se mezi roky 1992 a 1997. Od té doby Lamasova herecká kariéra už pouze upadala.

Odpadlík: Intro

Odpadlík
Jako dvacetiletý se na konci 70. let objevil v malé roličce ve slavném muzikálu Pomáda, v následujícím desetiletí si zahrál v několika dnes už zcela zapadlých filmech. V roce 1982 však byl nominován na Zlatý glóbus za svůj výkon ve vedlejší roli v seriálu Síla rodu.
Prvním "výraznějším" snímkem typickým pro jeho filmografii je Pojídač hadů, v němž si Lamas zahrál bývalého vojáka, který musí zachránit svou unesenou sestru a pomstít zavražděné rodiče. Jelikož měl film jakž takž úspěch, brzy se dočkal dalších dvou dílů. V 90. letech následovala řada podobných rolích v obdobně laděných druhořadých akčních filmech (Zmije, Půlnoční samuraj, Gladiator Cop).
Lorenzo Lamas
Pojídač hadů | Cinépix
Jeden z filmů jeho "zlatého" období ale skutečně vynikal (minimálně v dané době a v jistých kruzích). Pátrací eso z roku 1993. Lamas v něm představuje špičkového lovce lidí (!), jemuž skupina nebezpečných zločinců zabije bratra i s celou jeho rodinou. Co bude následovat? Samozřejmě stará dobrá pomsta! Ano, zápletka je zcela tuctová, ale v tomto případě rozhodně funkční. Lamas je tady opravdu cool (hezky se představí hned v úvodní scéně) a má velmi solidní protivníky (v čele s jedním z králů béčkových záporáků, obrovitým blonďákem Matthiasem Huesem). Pátrací eso (krásně stylový překlad původního názvu Bounty Tracker) ale hlavně neselhává v akčních scénách, což je pro daný typ filmu klíčové. Za zmínku stojí především Lamasův souboj s karatisty v jejich dojo a finále na vrakovišti, které (pochopitelně) vyvrcholí střetem Lamase s Huesem.

Pátrací eso: Trailer

Jedinými známějšími filmy, v nichž se Lamas objevil po roce 2000, jsou "hity" nechvalně proslulého studia Asylum Megažralok vs. obří chobotnice či třetí díl série Žraločí tornádo.
Lorenzo Lamas
Megažralok vs. obří chobotnice
V současnosti se bývalá akční hvězda živí především podnikáním. Pilotuje vrtulník a pořádá s ním vyhlídkové lety. Také založil dobročinnou organizaci Lorenzo Lamas Ride for Life, určenou k pomoci chudým dětem třetího světa. Je pětkrát rozvedený a má celkem šest dětí (jednoho syna a pět dcer). Jeho aktuální přítelkyní je o 27 let mladší bývalá modelka Kenna Scott.
Lorenzo Lamas
Lorenzo Lamas