Nová kniha odhaluje, co by George Lucas udělal v nové trilogii Star Wars jinak.

Nová kniha odhaluje, co by George Lucas udělal v nové trilogii Star Wars jinak.
George Lucas | Lucasfilm Ltd.
Je tomu již osm let, co se George Lucas definitivně vzdal výchovy svého milovaného dítěte a svůj Lucasfilm prodal společnosti Disney za příjemných 4,1 miliardy dolarů. Absolutní kreativní kontrolu, na níž si od samotných počátků Star Wars pedantsky zakládal, tak po 35 letech přesunul do rukou staré známé Kathleen Kennedy, úspěšné producentky a nové šéfky Lucasfilmu. A samozřejmě rychle došlo na sedmou epizodu s podtitulem Síla se probouzí, s níž Lucas v mnoha ohledech nesouhlasil, ale už mu nezbývalo než sklopit hlavu a užívat si smluvené zisky z příjmu. Samotní zatvrzelí fandové však začali nahlas protestovat až s uvedením Posledního z Jediů a Vzestupu Skywalkera - v prvním případě se podle nich jednalo o poplivání všeho, o co se sága doposud snažila, v druhém případě se žehralo nad neoriginalitou a násilně vklíněnými motivy.
Hojně kritizované Epizody 8 se sám Lucas sice zastal a paradoxně ho nejvíce
Daisy Ridley
Star Wars: Vzestup Skywalkera | Lucasfilm Ltd.
potěšila, ale málokdo pochybuje o tom, že poslední trilogie, kterou vizionářský režisér dopředu sliboval, by pod jeho vedením vypadala úplně jinak. Otázkou pochopitelně je, jestli by se i tak vyhnula kritice - prequelová trilogie z let 1999 až 2005 to ostatně svého času od fanoušků také docela schytávala, byť si rychle zvládla vybudovat vlastní kultovní status. A zatímco v ní se příběh soustředil především na vývoj vyvoleného Anakina, jenž je podle mnohých tím, kdo měl zajistit rovnováhu Síly, závěrečná trilogie měla dle Lucasových plánů více prozkoumat samotné fungování Síly, v němž měli figurovat mikroskopičtí prapůvodci s názvem Whills. Dále se měl větší prostor poskytnou Luku Skywalkerovi a jeho snaze o obnovení řádu Jediů, načež měl zklamaný Luke skončit v exilu (což se nakonec objevilo v Posledním z Jediů).
Nová kniha od Paula Duncana s názvem Star Wars Archives: Eps I-III: 1999-2005 odkrývá skrze rozhovory s Lucasem více plánů o jeho nerealizované trilogii. Zajímavé je pak především zjištění, že to měla být princezna Leia, kterou chtěl Lucas označit za onu Vyvolenou dle prastarého proroctví - tedy za tu bytost, která měla být zářícím světlem naděje v temných časech. Kniha konkrétně uvádí: "Na konci trilogie by Luke znovu vybudoval většinu řádu a dočkali bychom se obnovení Nové Republiky, přičemž Leia, Senátorka Organa, by se stala vrchním kancléřem a všemu by vévodila. Takže by skončila jako Vyvolená."
nova-kniha-odhaluje-co-by-george-lucas-udelal-v-nove-trilogii-star-wars-jinak
| Lucasfilm Ltd.
Dalo by se okamžitě namítat, že by šlo o protiřečení a že to je Anakin, který byl jako Vyvolený tepajícím srdcem celých Star Wars. Ale kdo ví, jak by se Lucas s další vypravěčskou výzvou nakonec vypořádal - svět Star Wars sice nikdy nebyl nikterak filozofický a nabízel hlavně prvotřídní dobrodružnou zábavu, ale přesto jde o nesmírně komplexní mytologii, s jejímž aranžmá si sám tvůrce často nevěděl rady (a při psaní scénářů vyloženě 'krvácel na papír', jak tomu sám s oblibou říkal). Je tedy možné, že bychom se dočkali zásadních reinterpretací, které by ale byly dost možná věrnější původnímu duchu Star Wars, než jak to tvůrci u Disneyho předvedli s další Vyvolenou Rey.
Chcete-li se dozvědět více, jistě nebude od věci napsat Ježíškovi, ať vám knihu přinese pod stromeček. Pro fanoušky světelných mečů a Síly by mělo jít o povinnost.