Nejslavnější město, které neexistuje. Tajemný Springfield má pro Simpsonovy zásadní hodnotu

Nejslavnější město, které neexistuje. Tajemný Springfield má pro Simpsonovy zásadní hodnotu
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Odpovědi kolem původu města s jadernou elektrárnou, hospodou U Vočka nebo skládkou s hořícími pneumatikami skýtá kniha The Springfield Confidential od bývalého showrunnera Mikea Reisse. Groening, jenž Homera a další členy titulní žluté rodinky pojmenoval podle vlastních příbuzných, chtěl jakoukoli specifičnost utopit ve vtipné generalizaci. Springfield je zkrátka univerzální název pro americká města, navrch byl dějištěm padesátkového sitcomu Father Knows Best, zasazeného do nekonkrétní části USA.
Simpsonovi
Simpsonovi
88%
Groening ovšem roku 2012 v rozhovoru pro Smithsonian Magazine vyzradil, že při sledování Father Knows Best si automaticky představoval Springfield v Oregonu poblíž Portlandu, jeho rodného města. „Až jako starší jsem si uvědomil, že šlo o fiktivní jméno. Taky mi docvaklo, že Springfield je jeden z nejběžnějších názvů měst v USA. Chtěl jsem jít naproti úspěchu a řekl si, že by to bylo cool. Každý si bude myslet, že je to ten jejich Springfield. A taky že jo,“ podělil se tvůrce největšího televizního fenoménu 90. let.
Zeměpisný aspekt je přitom klíčový. Ve Springfieldu může být vedro a spalující poušť, zima vyhánějící lední medvědy na průzkum popelnic, kaňony, oceán, bujné lesy či rafinerie. Cokoli si zrovna příběh žádá, to je ve světě zesměšňujícím podmínky a tradice ve všech amerických státech k dispozici. Tyto záměrné nesrovnalosti vylučují konkrétní lokalizaci, ale to bývalo zapáleným fanouškům a konspirátorům vždycky ukradené. Všichni bychom v milované show rádi viděli právě ten náš Springfield, v čemž tvůrci Američanům nadále vyhověli.
Simpsonovi
Simpsonovi – 22 krátkých filmů o Springfieldu | 20th Century Fox Television
Seriál začal hýřit narážkami na možnou polohu města, které leží v nepojmenovaném státu, jehož hlavní město se jmenuje prostě Capital City, tedy hlavní město. Když Homer v sedmé sérii ukazuje Springfield na mapě Apuovi, prstem ukáže k těsné blízkosti Chicaga. Líza jej ale záhy opraví a chystá se označit skutečnou polohu, když v tom do záběru vkročí Bart a výhled na mapu zastíní. Jindy zase postavy nemohou kvůli nečekanému vyrušení dokončit větu „Springfield ležící ve státě…“ a Tom Hanks v celovečerním filmu avizuje nový Grand Canyon „na východ od Shelbyvilleu a na jih od Capital City, kde není a nikdy nebylo žádné město.“ Ve filmu rovněž padnou názvy čtyř sousedních států, konkrétně Ohia, Kentucky, Nevady a Maine. Ohio a Kentucky spolu skutečně sousedí, ale Nevada se nachází na opačné straně kontinentu než Maine.
Springfield se stal dílem idylickou, z větší části ale lidmi zdevastovanou tečkou na fiktivní mapě, kde se snoubí ty nejhorší karikatury reálného světa. Nejhorší v tom smyslu, jak špatně si tamní obyvatelé stojí ve vzdělání, kultuře, infrastruktuře nebo sportu. Z mnoha postaviček zastupujících veřejné služby a různá třídní postavení probleskuje cit pro civilnost i přepálenou nadsázku, což se týká i města, které je v bídě, rutině i fantastických zápletkách srocuje.
Kde se nejslavnější neexistující město nachází, opravdu není důležité. Groening tíhne k Oregonu a v podvratné epizodě Cena smíchu se Simpsonovi nazývají rodinou ze severního Kentucky. A to se následně změnilo na Missouri. Podle Reisse nesmíme brát seriál moc vážně a nemyslet si, že by Simpsonovi chtěli podávat důvěryhodné odpovědi. „Dvojznačnost nemá být záhadou k rozlousknutí, nýbrž záminkou domnívat se, že se jedná právě o váš Springfield.“
Podívejte se také na žebříček nejlepších animovaných seriálů podle Kinoboxu.
zdroje: SlashFilm, Smithsonian Magazine