Čtyři a půl milionu dolarů za spoustu utrpení? Reality show Hra na oliheň láká ukázkou

Čtyři a půl milionu dolarů za spoustu utrpení? Reality show Hra na oliheň láká ukázkou
Hra na oliheň: Výzva | Netflix
Zhruba před měsícem vyšel necelou minutu dlouhý teaser, s blížícím se datem premiéry však Netflix vypustil do světa plnotučnou dvouminutovou ukázku, která momenty načrtnuté v teaseru rozehrává důsledněji. Opět samozřejmě nechybí na první pohled rozeznatelná vizualita, kopírující estetiku původní Hry na oliheň (2021).
Nechybí soutěže jako červená, zelená, kuličky nebo skleněný most a tvůrci jistě mají v záloze i některé nové, aby vyplnili stopáž deseti epizod, což je ostatně patré i z upoutávky. Zároveň se však vkrádá pocit, že když se jedná „jen“ o obyčejnou reality show, v níž jde o peníze namísto života, velká část hrozivého kouzla se vytrácí.
Hra na oliheň: Výzva: trailer | Netflix
Ukázka představuje řadu účastníků a účastnic, kteří jsou sice okolnostmi donucení ke spolupráci v rámci týmů, přesto se nijak netají ochotou své krátkodobé přátele podrazit. A balamutit rozhodně bude koho, hry se totiž po vzoru hrané verze zúčastnilo 456 lidí.
Podle zpráv BBC a Variety museli být někteří soutěžící ošetření kvůli omdlévání během natáčení v důsledku chladu a únavy. Z ukázky je rovněž patrné, že soutěžící jsou vylučovaní různým způsobem: namísto zastřelení jim na hrudi hlasitě cvakne přístroj, někteří se propadnou a jiné musí vyoutovat ostatní.
Hra na oliheň: Výzva
Hra na oliheň: Výzva
  • Netflix
60%
Hra na Oliheň: Výzva vznikla v britské produkci a soutěžící vybírala loni v létě z anglicky mluvících jedinců. I to tedy podtrhuje zjevný fakt, že dílo rozhodně nevzniklo z kreativního přetlaku nápaditých tvůrců, nýbrž vyloženě s cílem zasáhnout globální trh a zajistit Netflixu další úspěšný zářez na už tak výraznou pažbu sledovaných reality show.
Těžení populární značky je však v tomto případě obzvláště nesympatické, jelikož původní série si zakládala na kritice kapitalismu a krutého spektáklu pro pobavení bohatých. Převedení této myšlenky do reality show za účelem kapitalistického úspěchu tedy opravdu nelze zrovna fandit.
Jak tenhle bizarní projekt dopadne, se dozvíme už 22. listopadu. Zatím se podívejte na náš žebříček nejlepších reality show na Netflixu.
zdroje: BBC, Variety

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.