Columbo: 10 zajímavostí, které nevíte o nejslavnějším televizním detektivovi

Columbo: 10 zajímavostí, které nevíte o nejslavnějším televizním detektivovi
Columbo | ABC
Pomačkaný baloňák, doutník, zdánlivá neškodnost a nakonec věta: „A ještě jedna věc...“ Poručík Columbo nastavil laťku všem televizním detektivům, neplatí to jen pro dokonale ojedinělou postavu. I samotný seriál, ukazující vždy ve svém úvodu počínání vraha, zraje jako dobré víno. A až na pár epizod (což se bohužel týká i poslední s názvem⁠ Columbo má rád noční život z roku 2003⁠, která je nejslabší) dokáže stále fascinovat promyšlenými případy a charismatickým padouchy.

Odmítnutí hodné detektivního příběhu

Falk nebyl první volbou pro roli slavného poručíka. Televize chtěla pojmout poručíka jako elegána a myslela si na Binga Crosbyho. Tomu se sice scénář líbil, ale nechtěl se zdržovat od hraní golfu. Ironií osudu je, že se mu tato vášeň stala osudnou. Crosby v roce 1973 zemřel na golfovém hřišti v Madridu. Což zní jako příběh, který by možná zajímal i samotného Columba.

Nehraná netrpělivost

Jednou z nejzábavnějších zvláštností Columba je jeho roztržitost. To, jak neustále skáče z tématu do tématu, ztrácí nit nebo rovnou zapomíná, o čem mluvil. Jeho protivníky to vytáčelo k nepříčetnosti a jejich výbuchy netrpělivosti působily přesvědčivě. Podle všeho nebyly nutně hrané. Falk často při výsleších improvizoval, schválně drmolil nebo se nechával něčím rozptýlit, aby u hereckých kolegů, kteří jeli podle scénáře, vyvolal nejistotu a podrážděnost. Vyšlo mu to na výbornou.

Baloňák z domácích zásob

Peteru Falkovi připadal původní návrh kostýmu pro Columba nevhodný. Aby se přiblížil tomu, co pro postavu chtěl, šel herec do své skříně a našel obnošený kabát, který si koupil před lety, když ho na 57. ulici zastihl déšť. A jeden z modrých obleků, které si pro natáčení vybral, nechal obarvit nahnědo.
Columbo
Columbo | NBC

Propalující pohled, který vidí napůl

Columbo dokáže podezřelé znervóznit i pohledem, pro který je charakteristické jedno mírně přivřené oko. Kdo nicméně Falka viděl i v něčem jiném, ví, že takto vypadal normálně. Měl totiž jedno oko umělé. Ve třech letech mu lékaři diagnostikovali retinoblastom – zhoubný nádor oka. Jelikož „šetrnější“ léčebné prostředky nezabíraly, chlapec musel podstoupit náročnou operaci, při níž mu chirurgové spolu s nádorem odstranili pravé oko. Když se později snažil prosadit jako herec, tvrdili mu, že umělé oko bude překážkou. Nakonec se pro roli Columba stalo výhodou.

Ještě jedná náhoda

Columbova slavná hláška „a ještě jedna věc“ vznikla v době, kdy tvůrci seriálu Dick Levinson a Bill Link psali v roce 1962 divadelní hru Recept: Vražda, která byla v roce 1968 adaptovaná do pilotního filmu s Falkem v hlavní roli. Levinson vznik slavné věty, s níž se Columbo vrací k podezřelým, vysvětlil následovně: „Měli jsme scénu, která byla příliš krátká, a Columbo už byl na odchodu. Byli jsme líní scénu přepisovat, tak jsme ho nechali vrátit se a říct: ‚Ještě jedna věc...‘ Nikdy to nebylo v plánu.“

Pes jako nechtěný doplněk

Když byl Columbo obnovený pro druhou sezónu, vedení televize mělo požadavek. Chtělo, aby měl poručík parťáka. Třeba mladého detektiva, který se teprve zaučuje. Tvůrci seriálu se tomuto nápadu bránili, ale televize na ně tlačila. Domluvili se proto se Stevenem Bochcem, který psal scénář k úvodní epizodě sezóny, a společně vymysleli, že poručíkovi přidělí psa. Falk byl zpočátku proti. Měl pocit, že Columbo má již dost charakteristických pozlátek (doutník, baloňák, starý peugeot). Když se však setkal s letargickým, slintajícím basetem, kterého někdo vytáhl z útulku, okamžitě věděl, že je pro Columba jako pes ideální. A malý, nepříliš aktivní psík byl od té doby často po jeho boku.
Columbo, Steven Spielberg a Peter Falk
Columbo, Steven Spielberg a Peter Falk | Amblin Television

Dítě, které se stalo králem

První epizodou seriálu byla Vražda podle knihy. Natáčení se o měsíc zpozdilo, když Falk odmítl podepsat s tím, že díl bude režírovat „dítě“ –⁠ tehdy pětadvacetiletý Steven Spielberg. Nakonec se podíval na několik Spielbergových předchozích prací (všechny byly televizní) a zaujala ho jeho režie krátkometrážního seriálu NBC s názvem Psychiatr. Jakmile se začalo natáčet, na Falka udělala dojem řada technik, které mladý režisér použil, například natáčení pouliční scény dlouhým objektivem z protější budovy. Později řekl producentům, že „tenhle chlapík je na Columba příliš dobrý“.

Policista beze jména

Podobně jako nikdy není v seriálu vidět paní Columbová, tak nikdy nezazní Columbovo křestní jméno. A stalo se předmětem žaloby! Fred L. Worth, autor několika knih zajímavostí o seriálu, měl pocit, že lidé používají jeho pečlivě prozkoumaná fakta, aniž by ho uvedli. Nastražil proto past a v jedné ze svých knih uvedl, že křestní jméno poručíka bylo Philip, ačkoli si to zcela vymyslel. Stolní hra Trivial Pursuit z roku 1984 pak jméno uvedla jako odpověď na jedné z karet, což vedlo k žalobě Wortha o 300 milionů dolarů.
Tvůrci deskové hry u soudu přiznali, že jméno skutečně převzali z jeho knihy, ale soudce nakonec rozhodl, že se nejedná o žalovatelný trestný čin. Dohady ohledně křestního jména nakonec ukončil technologický pokrok. Když byl Columbo o několik let později reprízovaný ve vysokém rozlišení, pozorní diváci a divačky si mohli zastavit scénu, v níž poručík ve třetí epizodě první série (Semínko pochyb) vytahuje svůj odznak za účelem identifikace. A z něj lze vyčíst, že jeho křestní jméno je ve skutečnosti Frank.

Spin-off, který nebyl

V roce 1979 vznik seriál s názvem Paní Columbová, který však technicky vzato nesouvisí s původní show. Tvůrci Columba byli zásadně proti natočení spin-offu, šéf NBC Fred Silverman si nicméně nápad prosadil. Vyšel tak seriál, v němž naopak absentoval slavný poručík. Nepřekvapivě se tenhle pokus o dojení Columba nesetkal s nadšením, pro druhou sérii se název změnil na Kate Loves a Mystery, z Columbové se stala Callahanová a odkazy na poručíka zmizely. Televize navíc seriál nakonec zrušila.
Paní Columbová (seriál)
Paní Columbová (seriál) | NBC

Protesty v Rumunsku

Columbo v roce 1974 způsobil v Rumunsku protesty. V zemi měl totiž tak velký ohlas, že když se po skončení sezóny náhle přestal vysílat dvakrát týdně, lidé vyšli do ulic. Rumunská vláda tedy Petera Falka vyzvala, aby učinil oficiální prohlášení a ujistil rumunský lid, že další epizody budou následovat.
Mezi další nováčky televizní detektivní klasiky v knihovně ShyShowtime patří To je vražda, napsala. Co dalšího tam najdete, zjistíte v Kinobox žebříčku nejlepších krimi seriálů na SkyShowtime.