Recenze: Odpad aneb Pokus o co nejvěrnější kopii Milionáře z chatrče

Recenze: Odpad aneb Pokus o co nejvěrnější kopii Milionáře z chatrče
Odpad (2014) by se dal nejsnáze popsat jako "pokus o co nejvěrnější kopii Milionáře z chatrče (2008), ale po všech stránkách méně vydařenou".
To znamená, že i tentokrát máme sledovat kontrast brutální reality nejchudších žebráků, korupce, policejního teroru, fyzického násilí atd... v protikladu s jistou pohádkovostí, naivitou a lidskostí, která se skrývá v srdcích těch nejchudších, a tudíž jim odpustíme, že jsou to taky parádní zloději a podvodníci.
A i tentokrát je to celé efektně nasnímáno jako videoklip, nebo spíše jako drahá reklama UNICEFu.
Pokud se ve filmu nemluví a jen vidíme efektně sestříhané scény z méně známých koutů Ria, je to aspoň audiovizuálně zajímavé - a možná i cestopisně (pokud to je skutečně natáčeno "on location"), protože osobně bych se do těch míst asi neodvážil podívat.

Trailer k filmu Odpad:

Ale jakmile se má na plátně odvíjet nějaká zápletka, výsledek vůbec nefunguje, případně je legrační v okamžicích, kdy rozhodně legrační být nemá.
Jedinými hollywoodskými herci na plátně jsou Rooney Maraová a Martin Sheen jako absolutně šlechetní a absolutně černobílí ochránci chudých. Hlavní dětští (brazilští) představitelé jsou o něco zajímavější a rozhodně velmi sympatičtí, ale jakmile dojde k tomu, že by měli někam posunovat děj filmu, je to téměř katastrofa.
Nejvíce mi vadilo, jak prvoplánovitě, nenápaditě a klišoidně se ze mě tvůrci snažili ždímat nejzákladnější emoce. Takže "chlapečka brutálně tlučou" -> "s chlapečkem musím soucítit" -> "cokoliv chlapeček udělá, to je OK". A to pořád dokola, ve velmi nenápaditých odměnách.
Odpad
| CinemArt
Pokud bych měl podrobněji rozebírat detektivně - politickou zápletku, tzn. o jaké informace vlastně jde, co mohou způsobit, nebo jak ta holčička přežila na tom hřbitově, pak bychom se dostali už vyloženě za hranice parodie. Takže to radši nebudu dělat a budu si myslet, že to tvůrci nemysleli vážně, ale jako nějaké "polopohádkové poučení".
Odpad není vyloženě odpad (see what I did here?), ale je to velmi nevyužitá šance. Mohlo z toho být něco nezapomenutelného, ale je to jen neohrabaná agitka s občas působivou audiovizuální složkou.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE