Blu-ray: Limitovaný STEELBOOK Expendables 1 + 2 (recenze)

Blu-ray: Limitovaný STEELBOOK Expendables 1 + 2 (recenze)
| Lionsgate
blu-ray-limitovany-steelbook-expendables-1-2-recenze
FILMY: 90%
Filmy asi netřeba dlouze popisovat. Buď jste je viděli, máte k nim ten správný vztah a STEELBOOK je pro vás de facto povinností, nebo nad podobnými akčními výplachy kroutíte hlavou a čtení této recenze pro vás nemá smysl.
K filmům se každopádně zaslouží dodat, že jednička je v edici uvedena v prodloužené, ukecanější verzi (je zde cca 10 minut dialogů navíc, většinou slušně nahláškovaných), dvojka je verze známá z kin. První díl je ve STEELBOOKu uveden jen v rozšířené verzi, což by někomu mohlo vadit, ale osobně s tím nemám problém - prodloužená verze mi přijde o chlup zábavnější.
OBRAZ A ZVUK - 90%
Technicky jsou na tom filmy velmi dobře, i když u dvojky je obraz o něco zrnitější, než by bylo záhodno (s největší pravděpodobností je ale na vině samotný původní filmový materiál, nikoli přepis). Zvukově není co vytknout a to i v rámci dabingu, který nabízí hlasové obsazení, jaké fanoušcí chtějí. Obří palec nahoru za dvě věci: 1) U dvojky je použit nový překlad, nikoli ten z kin (který nejen zabil řadu hlášek, ale často i měnil význam vět) a 2) první díl má kompletní dabing, což se u prodloužených verzí často nevidí.
Bruce Willis, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone a Bruce Willis – Expendables: Postradatelní 2 | Lionsgate
BONUSY - 85%
Není všechno zlato, co se třpytí, celek ale naštěstí funguje. U bonusů k jedničce mě trochu mrzí to, že jde čistě o bonusy převzaté z propagačního DVDčka, které bylo v době kinopremiéry k mání na stáncích (konkrétně jde o tenhle disk). Tudíž má vše SD rozlišení a vedle rozhovorů, záběrů z natáčení, fotogalerie a upoutávek je tu již jen několik ukázek z filmu. A bohužel jde skutečně o pouhé krátké ukázky, nijak neupravené, ani o nic obohacené. Proč jsou tedy mezi bonusy? Protože byly původně na zmíněném PR disku, kde měly kupující nalákat k návštěvě kina. Což přirozeně na Blu-ray postrádá význam. Dvojka nabízí o něco hutnější nálož: trojici dokumentů o celkové délce jedné hodiny (famózní je především „Big Guns Bigger Heroes“, což je taková malá rekapitulace akčního fenoménu v osmdesátých letech), vystřižené scény, vděčné zkažené záběry a výborný audikomentář režiséra Simona Westa (ten je bohužel jako jediný prostý českých titulků).
Ještě je třeba dodat, že první díl má skvělé interaktivní menu, druhý již bohužel tak vymazelný není - jeho menu působí jako z laciného DVD.
blu-ray-limitovany-steelbook-expendables-1-2-recenze-2
Vlevo menu k jedničce, které je rozpohybované, dvojka vpravo má již menu bohužel statické.
Pokud jde o zpracování samotného STEELBOOKu, je zatraceně dobré. Fanoušci vybrali nádherný cover i vnitřek (podíleli se na volbě užitých fotografií) a vůbec se na tenhle kousek velmi dobře kouká. Jediné menší „ale“ je v embosování, díky němuž má tendenci se obal trochu prohýbat.
CELEK - 90%
Navzdory několika utrženým šrapnelům nelze mít z výsledku jiný, než velmi dobrý pocit. Z limitovky Expendables je cítit hodně odvedené práce. Od fanoušků pro fanoušky. Tak to má být. Pokud se chcete na disk podívat podrobněji (vidět jeho menu v pohybu atd..), určitě si nenechte ujít unboxing video Filmareny, kde jsem přispěl svou troškou do informačního mlýna.
Expendables: Postradatelní 1 + 2 STEELBOOK Sběratelská limitovaná edice 2BD koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.