Videorecenze: Roadrunner je o slavném šéfkuchaři, jenž spáchal sebevraždu. Co za to mohlo?

Videorecenze: Roadrunner
Roadrunner - videorecenze | Kinobox
Roadrunner: Film o Anthonym Bourdainovi – videorecenze | Kinobox
Anthony Bourdain zemřel těsně před dovršením 62 let a byl na vrcholu slávy. Měl za sebou deset knih literatury faktu, šest prózy a pět televizních show převážně cestopisného charakteru. Z průvodce po kulinářských exotických specialitách se stal angažovaným žurnalistou a videoesejistou, který natáčí i tam, kde to není okázale krásné a mírumilovné.

Z člověka, který hledá na světě to hezké, se přetvořil v někoho, kdo i ve chvílích, jež by měly být příjemné, jako je jezení jídla, dělá exkurzi do světa bídy a omezení. Bourdain kritizoval západní kolonialismus a jeho pozůstatky, včetně toho, že se dnes lidé v západním zemích coby vegani dívají spatra na ty, co v jiných zemích jedí zvířata všeho druhu.
Anthony Bourdain
Anthony Bourdain

Herec

Bourdainova sebevražda tvůrcům filmu poskytla záminku k natočení filosofického zamyšlení nad tím, co jako lidé naší doby chceme, po čem pátráme, co nenalézáme a v čem se ztrácíme. Bourdain byl bludná, hledající, nestálá duše. Muž, který nejprve málem vyhořel při práci v kuchyni, kde si kvůli stresu rozvinul závislost na drogách, alkoholu, nikotinu a různých lécích. Poté zdánlivě nalezl svobodu jako spisovatel a cestovatel, ale opět, i tato práce ho vedla do stresu uzávěrek a nutnosti natáčet abýt bez domova 250 dní v roce. Čím byl známější, tím těžší bylo pro něj nalézt na světě místo, kde by mohl najít klid anonymity.
Roadrunner: Film o Anthonym Bourdainovi
Roadrunner: Film o Anthonym Bourdainovi
73%
Svým působením, v němž se snoubila odvaha, kritičnost, schopnost užívat si života i mimořádný estetický cit pro jazyk, obrazy a hudbu, měl vliv na miliony lidí - kuchařů, umělců, turistů i těch, kteří si díky němu uvědomovali omezenost svého pohybu. Byl skutečnou rockovou hvězdou gastronomie, drzým komentátorem, zvídavým dítětem, které konfrontuje své znalosti o světě z filmů a ostatní popkultury se světem samotným. Přes veškerou kontroverznost byl vlastně velký "správňák", což se ukázalo ke sklonku života v tom, že se stal vášnivým veřejným obhájcem hnutí MeToo. Osobně konfrontoval několik slavných kuchařů s jejich predátorským chováním a podporoval svou přítelkyni Asii Argento v boji s producentem Harveym Weinsteinem.
Asia Argento
Asia Argento

Herečka, Režisérka

Objevují se spekulace, že za jeho smrt mohlo právě zlomené srdce kvůli Asii Argento, kterou nejspíš miloval víc než ona jeho. Bourdain se ovšem potýkal s maniodepresí dlouhá léta předtím a o sebevraždě mluvil neustále, jen to působilo jako černý humor. Sama Argento se navíc hájila, že jejich vztah vypadal víceméně stejně jako vztahy ujeho předcházejících dvou partnerek - většinu roku se spolu fyzicky neviděli a oba měli různé krátkodobé románky, jak už to tak mezi volnomyšlenkáři a světoběžníky bývá.
Roadrunner: Film o Anthonym Bourdainovi
Roadrunner: Film o Anthonym Bourdainovi | Focus Features
Bourdainovo neklidné srdce hledalo nové a nové podněty až do úplného vyčerpání. Nyní je z něj jeden z posledních velkých romantiků naší veskrze neromantické doby. Ten, komu bylo povoleno tolik volnosti, až ji neunesl.