Sláva jako cíl i prokletí. Erotická hvězda Anna Nicole Smith v dokumentu Netflixu

Sláva jako cíl i prokletí. Erotická hvězda Anna Nicole Smith v dokumentu Netflixu
Anna Nicole Smith: Neznáte mě | Netflix
Byla nepřehlédnutelnou osobou amerických devadesátek a její život i osud odrážely toxickou kulturu, jež tamní celebrity obklopovala a utvářela. Podobná myšlenka zazní hned v úvodu dvouhodinového dokumentu, kde televizní reportér informuje o smrti teprve devětatřicetileté Anny Nicole Smith. Zesnula roku 2007 na náhodné předávkování několika druhy prášků, na nichž byla závislá od počátku devadesátých let. Za tu dobu se z usměvavé a energické ženy, již obdivovaly miliony lidí, proměnila v mediální odpadlici trpící pocitem méněcennosti.
Anna Nicole Smith: Neznáte mě
Anna Nicole Smith: Neznáte mě
62%
Ač je minimálně hereckými schopnostmi a vlivem na popkulturu nelze srovnávat, dokument Smith často staví vedle Marilyn Monroe, již Anna Nicole zbožňovala. Filmová hvězda padesátých let byla nejen obdivovaná, ale rovněž vykořisťovaná mocnými muži a médii, což bez skrupulí ukazuje například loňský snímek Blondýnka. Smith sice nedobyla stříbrná plátna, ale v dobách, kdy bulvár nabýval na dnešní intenzitě, jí její smyslná vizáž otevřela dveře do showbyznysu. A ten se řídí specifickými, často krutými a nelítostnými pravidly, což si protagonistka zřejmě dobře uvědomovala.
Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me: trailer | Netflix
Režisérka Ursula Macfarlane (autorka dokumentu Nedotknutelný o Harvey Weinsteinovi) využívá klasický formát „mluvících hlav“ a zpovídá rodinné příslušníky, právníky či přátele Smith. Po většinu času jde o standardní portrét celebrity, jejíž raketový a snový vzestup vystřídal postupný pád do závislostí a do pozice, která se rovnala spíš zábavě než respektu veřejnosti. Tedy nijak nepodobný třeba nedávnému dokumentu o Pamele Anderson, v němž však na minulost vzpomínala samotná 55letá herečka. 
Výchozí linii tvoří všemi přiživovaná interpretace, podle níž byla Smith okouzlující a milující matkou, již semlel život v záři reflektorů. Syna Daniela porodila už v 17 letech a snažila se mu být vzornou opatrovnicí. O vlastní matce oproti tomu tvrdila, že ji vždy týrala a zneužívala. Zamiloval se do ní takřka 90letý ropný magnát J. Howard Marshall a z archivních záběrů, telefonních záznamů a tvrzení pamětníků se skládá obrázek, podle kterého ti dva na sebe zbyli. Oba byli obletovanými osobami, z jejichž prestiže si okolí chtělo ukousnout. Jenže Marshall nezmínil Smith ve své závěti, a tak se po jeho smrti soudila s dědici z rodiny.
Od vzletného vyprávění o americkém snu jedné ambiciózní texaské dívky se posouváme k soudnímu dramatu, které se zpětně podobá nedávnému mediálnímu honu na Amber Heard. A poté vidíme ukázku z reality show Osbournovi, která předesílá další etapu života Smith, v níž se snažila rehabilitovat svou skomírající slávu v laciném televizním pořadu The Anna Nicole Show.
Sledujeme vzpomínková svědectví o osobním a především zdravotním úpadku, s nimiž tvůrci sází na jistotu. Ale současně skáčou mezi jednotlivými etapami ve snaze pojmout úplně vše. Tím pádem se nikde příliš nezdrží a film s publikem nerezonuje. Ochuzení zůstaneme například o neúspěšný pokus o hereckou dráhu. Nedočkáme se žádných scén ze zákulisí Bláznivé střely, Záskoku nebo i roztomile stupidních béček jako Mrakodrap nebo Do krajnosti. V tomto ohledu zaujme pouze telefonní hovor Smith, jíž nabídli hlavní ženskou roli v Masce za směšný honorář 50 tisíc dolarů. Mužská hvězda Jim Carrey přitom obdržela skoro půl milionu. Ovšem i on se kvůli nevýhodně podepsané smlouvě cítil nedoceněný a za další filmy už bral 7 či 15 milionů. Producenti nakonec dali debutující Cameron Diaz pouhé tři tisíce dolarů.
Anna Nicole Smith: Neznáte mě
Anna Nicole Smith: Neznáte mě | Netflix
Dokument vypovídá o postavení Smith v průmyslu, který si váží maximálně jejích křivek. A jakmile kolem přelomu tisíciletí přibere na váze, noviny a internet zaplaví bodyshaming titulky o „140kilovém praseti“. Dokumentaristé ji dlouho staví do pozice nevinné oběti a spíš mimovolně vypráví o smrti syna Daniela, jenž se roku 2006 ve dvaceti letech předávkoval methadonem a antidepresivy, podle pitvy náhodně a bez cizího zavinění.
Prezentované události působí tragicky a depresivně a schází jim autorské zhodnocení, pomyslný dvojí metr, s nímž by Macfarlane Annu Nicole posuzovala. Až v závěru slyšíme zpověď samotné Smith, která jinak nenáviděné matce přiznává, že si některé negativní aspekty jejich vztahu přikreslila, neboť osobní tragédie se prodává lépe než štěstí.
Film se tak změní na portrét ženy, která samozřejmě cítila všechnu lásku i bolest, avšak zároveň dovedla manipulovat a jít svému okolí na ruku. V případě soudní poroty ve sledovaném procesu selhala. A co se jejího života a osobnosti týče, tam nám dokument rozřešení nenabídne. Její vzestupy a pády pouze úhledně zrekapituluje a některé motivy (třeba kolem odcizeného otce, jenž rodinu opustil a poté, co již slavnou dceru konečně vyhledal, se ji údajně pokusil znásilnit) zasazuje do kontextu jen povrchně a spekulativně.
Přece však nabídne trochu obšírnější pohled na ženu, již řada lidí zpětně odpálkuje jako nestydatou zlatokopku. Anně Nicole Smith dá lidskou tvář, a byť si moc neví rady s její kontroverzní pověstí, vyjeví nebývalou zranitelnost těch, pro které se sláva stala cílem i prokletím. 
60%
Dokumentární portrét Anny Nicole Smith tíhne ke standardnímu vyprávění o úpadku osobnosti, které v jednu chvíli ležel celý svět u nohou. Hlavně v závěru se snaží, ale plně nezužitkovává kontrast mezi mediálně stíhanou zlatokopkou a citlivou ženou z maloměsta. Odkaz tajuplné protagonistky se snaží rozšifrovat, ale spíš mu opatří další zámek. Přesto jde o solidně odvedené řemeslo s několika cennými postřehy.
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka

Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Ostatní14. 5. 2023
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?