Oblíbené Město zvířat se vrací na Disney+. Do mafiánského křečka a lenochodů v restauraci se opět zamilujete

Oblíbené Město zvířat se vrací na Disney+. Do mafiánského křečka a lenochodů v restauraci se opět zamilujete
Zootropolis+ | Disney
Animovaný celovečerák Zootropolis: Město zvířat získal Oscara za nejlepší animovaný film a představil svět obývaný zvířaty, jejichž civilizace vykazuje mnoho společných rysů s lidskou společností či infrastrukturou. Příběh se odvíjel v detektivní linii a inspiraci čerpal mimo jiné z buddy movies, kdy přiměl spolupracovat dva od přírody nesourodé aktéry – policistku zaječici a vychytralou lstivou lišku. Jejich pátrání po původci nebezpečné nákazy nás provedlo všemi zákoutími pozoruhodného prostředí od policejní stanice, přes tajemné lesní doupě až po mafiánské sídlo křečka, jemuž dělají bodyguardy lední medvědi.
Snímek se nyní dočkal krátkého rozšíření v podobě televizní série Zootropolis+, která je od 9. listopadu dostupná na Disney+. Namísto kontinuálního děje nabízí úderné mikropříběhy, které lépe představují již známé postavy a doplňují události, jež jsme mohli sledovat už ve filmu.

Trailer: Zootropolis+

Zootropolis+
Podobně jako v případě celovečeráku, který důmyslně spojoval žánrové odkazy, také u seriálu snadno rozpoznáme snahu tvůrců o variabilní přístup. První epizoda například začíná odjezdem strážnice Hopkavé, tedy protagonistky filmu, s níž ale do vlaku nastoupí také její mladší sourozenec. Rodiče si toho všimnou a autem se vydávají na divokou honičku železniční soupravy, která sází na groteskní akci a vizuální humor. A současně lépe představí prostředí, jímž strážnice cestou do metropole projížděla.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Filmy3. 11. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Další díl pro změnu zapojuje koncept reality show ve stylu Kardashians. Dcera mafiánského bosse v něm řeší, koho zvolí za družičku na svou svatbu. Dočkáme se také parodie na talentovou soutěž, v níž se ocitá policejní náčelník a roztržitý recepční, nebo muzikálové části, kde se skládá pocta pěveckému a tanečnímu žánru.
Takové rozdělení udržuje pozornost staršího publika, které tentokrát nedostane tolik „svého“ humoru jako v případě filmu. Jenže ani na dospělé se nezapomíná a epizoda, v níž si kmotr křeček vybavuje své chudé začátky v přímé variaci na Kmotra II, rozhodně potěší každého cinefila . A nudit se pochopitelně nebudou ani děti, na něž tvůrci myslí především a jejichž zábavě uzpůsobují dynamická aranžmá každé scény. Když se tedy zajíček prodírá mezi cestujícími ve vlaku a křeček přebíhá přes rušnou ulici, máme před sebou napínavé dobrodružství.
Pro poslední epizodu si tvůrci schovali v rukávu eso v podobě lenochodů, kteří ve filmu zastávali úřednické pozice a k slzám smíchu doháněli děti i jejich rodiče. Zde jsou opět bezvadně využití ve scéně z restaurace, kde zdržují obsluhu. A byť se říká, že opakovaný vtip není vtipem, v tomto případě funguje jejich rozvláčnost opět bezchybně a na těch deseti minutách nezačne ani trochu otravovat.
Zootropolis+
Zootropolis+ | Disney
A to lze napsat o celých šedesáti minutách. Ty možná působí jako rychlý doplněk, který za šest let čekání úplně nestál, ale lásku k Městu zvířat dokážou znovu vzkřísit. Několikrát jsem si posteskl, že nemohu dostat víc (především u Kmotra), a věřím, že tvůrci nás tímto pouze připravují na celovečerní pokračování. Zootropolis+ je totiž pořád moc fajn, i když dokáže jen poodkrýt potenciál, který tenhle svět pořád skýtá.
hodnocení: 70 %

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.