Recenze: Noční můry z temnot chce teenagery vyděsit k smrti

Recenze: Noční můry z temnot chce teenagery vyděsit k smrti
Noční můry z temnot | Lionsgate
Zoe Margaret Colletti
Noční můry z temnot | Lionsgate
Norský režisér André Øvredal (Lovec trolů) natočil v produkci Guillerma Del Tora horor, který v jistých divácích bude poměrně dost rezonovat. Ale bohužel ne v českých divácích. Vznikl totiž na motivy stejnojmenné knižní kolekce krátkých hororových povídek z 80. let, která je především v USA velice slavná a poměrně kontroverzní, neboť je určena teenagerům a někteří lidé si myslí, že je pro ně příliš strašidelná.
Tvůrci vybrali několik (asi 10) povídek a spojili je do jednoho souvislého celovečerního filmu s jednou partou hrdinů, který ovšem stále působí velmi epizodicky.

Trailer:

Noční můry z temnot
Vzhledem k tomu, že film je určen pro mladší teenagery (a je mládeži přístupný), je nutno ocenit, že některé scény jsou slušně intenzivně strašidelné a některé vizuály mají libovou atmosféru (často inspirovanou slavnými ilustracemi knižní předlohy). Také retro atmosféra 60. let je navozena celkem slušně. A triky jsou ucházející.
Noční můry z temnot
Noční můry z temnot | Lionsgate
Bohužel, struktura filmu je velmi epizodická ("strašidelná smrt - strašidelná skorosmrt - strašidelná smrt - srašidelná skorosmrt - strašidelná smrt...."), předvídatelná a ke konci už dost nudná (je celkem jedno, jestli strašidlo je zombie, tlustá usměvavá babka nebo rozpadající se netvor). Neznámí mladí herci jsou nezajímaví a smrti jsou (pochopitelně) nekrvavé a nebrutální.
A celý film vypadá jako nějaký televizní počin od Netflixu nebo HBO (je od CBS Films).
Je chvályhodné, že se někdo rozhodl natočit "entry-level" horor pro děcka, ale to mi k uspokojení nestačí. Kdy někdo u nás natočí pořádnou filmovou adaptaci "Draculova švagra"?
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE