Recenze: Annabelle 3 - Děsivá panenka je zpátky. Koho bude terorizovat tentokrát?

Recenze: Annabelle 3 - Děsivá panenka je zpátky. Koho bude terorizovat tentokrát?
Annabelle 3 | Warner Bros.
Třetí Annabelle je v některých ohledech docela zvláštní film.
Především je velice laciný, což se projevuje mimo jiné tím, že Warrenovi (t.j. dva nejslavnější a nejdražší herci) jsou ve filmu jen asi 15 minut celkem. Zbytek filmu sledujeme jedno děcko a dvě teenagerky, s velmi občasnými dalšími hostujícími postavami. A všechny z nich hrají nějací zcela neznámí herci. A téměř celý film se odehrává v jednom sklepě, dvou místnostech a v kurníku před domem.
(Tedy nedojde k tomu, že by celé město zaplavily desítky duchů.)
Annabelle 3
Annabelle 3 | Warner Bros.
Dále: Přestože nejsem nějaký velký fanoušek "filmového universa Annabelle", většinu toho, co se stane v úvodu filmu (t.j. "děsivá panenka je zavřena do vitriny ve sklepě plném dalších děsivých rekvizit"), jsem věděl a jsem si skoro jistý, že jsem to už musel vidět v nějakém předchozím filmu z této série...?!?

(V následujících odstavcích jsou mírné spoilery)

Další zajímavostí je, že i když se většina filmu nese v naprosto tradičním duchařsko-hororovém stylu (tma, zlověstné zvuky, hlasité trikové vybafnutí, a tak stále dokola), uvidíme dost humorných scén, týkajících se především potenciálního nápadníka opatrovatelky.
Vyvrcholí to jeho pokusem zabít vlkodlaka kytarou a jeho ukrytím v kurníku. Ne že by ty scény byly blbé, ale jsou dost v kontrastu s neironickou klasickou hororovostí ve zbytku filmu.
Asi nejzajímavější je, že ve třetí Annabelle duchové nikoho nezabijí. Když se blížil konec, uvědomil jsem si, že počet zabitých je stále nulový, a myslel jsem si, že se dočkám nějakého z toho vyplývajícího odhalení (např. "Duchové byli hodní, chtěli nás jen varovat"), ale nic takového se nestane, film skončí zcela standardně a počet zabitých zůstane nulový.
Přitom film je dost brutální, takže s přístupností by filmaři rozhodně problém neměli.

Trailer:

Annabelle 3
Mám z tohoto filmu takový nedefinovaý pocit "hm, no a co?" Řemeslně je OK a kdyby šlo například o český film (se strašidelnou loutkou Spejbla), asi bych radostně psal "Konečně mámě první slušný porevoluční klasický duchařský horor". Ale jako Hollywoodský produkt jde o typickou nenápaditou, nic neriskující "výplň", která se bude v mírných permutacích natáčet tak dlouho, dokud bude vydělávat (což může být dost dlouho, protože natočit ji je velmi laciné). Nejsem si jistý, jestli chci další díl vidět.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE