Recenze: Murder Mystery - Adam Sandler a Jennifer Aniston řeší tajemnou vraždu!

Recenze: Murder Mystery - Adam Sandler a Jennifer Aniston řeší tajemnou vraždu!
Murder Mystery | Netflix
5cc22ef1
Murder Mystery | Netflix
Sandlerovky mířící exkluzivně na Netflix jsou nudné, bez jiskry, postrádají obvyklé množství hvězdných kamarádů a vůbec jsou to takové podivně neživé produkty, kterým chybí jiskra i potřebný komediální timing. Murder Mystery má od počátku větší ambice, protože scénář psal James Vanderbilt (Zodiac, Útok na Bílý dům), projekt hrozně dlouho tlačila Charlize Theron, jež si chtěla zahrát i hlavní roli, ale nakonec zůstala jen u produkce. Na její místo nakonec nastoupila Jennifer Aniston, která má obvykle na dobré komedie čuch.
Zázrak se nicméně nestal a to navzdory dobře rozdaným kartám: v úvodu filmu se seznamujeme s párem unavených manželů Spitzových (Sandler a Aniston), kteří na patnáctileté výročí vyrazí na cestu do Evropy. V letadle se seznámí s boháčem Charlesem Cavendishem (Luke Evans), jenž je vezme na luxusní jachtu, tam se stane vražda a netrvá dlouho, než se manželé musí dát před zákonem na útěk, protože začnou veškeré stopy vést k nim...

Trailer:

Vražda na jachtě
... což je hodně zkrácená verze zápletky. Nechci ale zbytečně spoilerovat, protože postupné hledání vraha je zdaleka to nejlepší, co Murder Mystery nabízí. Bylo by naivní očekávat důmyslné rozuzlení v duchu Agathy Christie, ale těkání od jednoho podezřelého k druhému a postupní kupení mrtvol se děje dostatečně svižně a nepředvídatelně, aby to diváka spolehlivě udrželo v pozornosti až do závěrečných titulků. Pomáhá i silné obsazení podezřelých, kdy sice většina herců nemá co hrát, ale typově si své postavy užívají.
recenze-murder-mystery-adam-sandler-a-jennifer-aniston-resi-tajemnou-vrazdu
Murder Mystery | Netflix
Film rozhodně nevypadá lacině a režie odvádí svou práci. Ale není tu vůbec nic navíc. Jako kdyby všichni jeli v módu "do kin to nejde, na tržby se nehraje, tak proč se snažit". Scény sice úspěšně plní konkrétní účel, kdy dají postavám nové vodítko (nebo problém), ale nikdy nemají žádný extra nápad nebo vtípek v pozadí. Děj jde hrozně po srsti a zatímco dřív sandlerovky házely na diváka vtipy plnými hrstmi (a ano, řada z nich byla příšerný, ale těch dobrých pořád zůstávalo dost), Murder Mystery si obvykle vystačí s jedním vtipem. Na celou scénu. A většinou ani nestojí za to, aby si ho divák zapamatoval.
Díky krátké stopáži a pravidelnému střídání podezřelých utečefilm poměrně rychle, herci jsou sympatičtí a jako televizní detektivka to vlastně i celkem funguje. Jako komediální variace na tajemnou vraždu s řadou podezřelých už skoro vůbec. Výsledek každopádně těžko někoho urazí, maximálně unudí.
Hodnocení: 45%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE