Recenze: Svátky klidu a míru - u tohohle rodinného stolu pohoda na Vánoce vážně nehrozí

Recenze: Svátky klidu a míru - u tohohle rodinného stolu pohoda na Vánoce vážně nehrozí
Svátky klidu a míru | Filmeurope
Sofie Gråbøl
Sofie Gråbøl ve filmu Svátky klidu a míru (2018) | Filmeurope
Paprika Steenová režírovala film, který vlastně už patří do samostatného podžánru, t.j. "Rozvětvená rodina se po dlouhé době z donucení sejde a nastává humorný psychoteror". A tento exemplář patří k těm vydařenějším. Od začátku jsou nám předkládány mírné náznaky toho, kde vztahy nejvíce drhnou, a tyto náznaky posléze jsou bohatou měrou zúročeny, když se přijde například na to, že domácí zelí bylo vyměněno za koupené, kázání bylo vyhozeno do koše, kniha o severském revolucionáři se moc neprodává a chlapec dostal pod stromek místo PlayStationu 4 ručně malovaného houpacího koně s nedozírnou uměleckou hodnotou.

Trailer:

Svátky klidu a míru
A možná přijde i Såntå Klæuz (nebo jak se u nich jmenuje).
Už od prvních minut je to slušně vtipné a hezky to šlape. Především bych chtěl vyzdvihnout střih, díky kterému krátké prostřihy na reakce přítomných zdařile zintenzivňují pnutí / humor. Také jsou všechny postavy dobře načrtnuty a drží se svého archetypu, t.j. nikdo se nezačne najednou chovat jinak, než by se pro něj slušelo, jen proto, aby to bylo vtipnější.
Paprika Steen
Svátky klidu a míru | Filmeurope
Bohužel, někdy po dvou třetinách film výrazně zpomalí a z docela kulometné hořké komedie se změní v jakési esoterické zamyšlení, které mi hodně připomnělo českou Chatu na prodej. K absurdnosti a hbitosti těch prvních dvou třetin se to příliš nehodilo, ale výsledek pořád není špatný.
Opět se musím zamyslet nad tím, proč něco podobně slušného nevznikne v našich končinách, když k tomu není potřeba nic jiného, než kulisy jednoho domu, pár dobrých herců a trochu umělého sněhu...
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE