Svátky klidu a míru

59%
Svátky klidu a míru

Hořká komedie dánské herecké hvězdy Papriky Steen o tom, že rodina je největší požehnání… i prokletí. Svoje o tom ví Katrine, která se vždycky děsí vánočních svátků. Znamená to pro ni nejen vařit pro třináct členů rodiny, ale zároveň vyčerpávající diplomacii mezi jednotlivými aktéry. Letošní Vánoce jsou ale obzvlášť stresující, protože za sváteční stůl má zasednout i Katrinina sestra Patricia, která právě vyšla z protialkoholní léčebny. (Film Europe)




Recenze: Svátky klidu a míru

Kinobox.cz
70%

Bohužel, někdy po dvou třetinách film výrazně zpomalí a z docela kulometné hořké komedie se změní v jakési esoterické zamyšlení, které mi hodně připomnělo českou Chatu na prodej. K absurdnosti a hbitosti těch prvních dvou třetin se to příliš nehodilo, ale výsledek pořád není špatný.


Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Film se mi líbil. Přesvědčil mě alespoň o tom, že hektické vánoční svátky prožívají i jinde, např. v Dánsku. Rovněž se mi líbily ty vánoční zvyky, že tam nehrála televize ani rádio. Film to není nějaký převratný, co se děje týče, ale dobře ukazuje pokrytečnost těchto svátků ne pouze v údajně "ateistickém" Česku, kdy všude se píše o svátcích míru, klidu a pokoje a skutečnost je naprosto jiná. V podstatě jde vždycky o to tyto svátky nějak pokud možno ve zdraví přežít. Herecké výkony byly výborné, z dětí se mi nejvíc líbila "cizí" Lea, pobavil mě pan manžel a jeho recept na opravené zelí! :-) Taková "normální" rodinka na skandinávský způsob.

Dodatečné informace

Původní název:
Den tid på året (více)
  • Dánsko Svátky klidu a míru
  • Dánsko Den tid på året
Premiéra v ČR:
10. 1. 2019
Distributor:
Filmeurope
Země původu:
Dánsko
Ocenění:
Žádná ocenění