Recenze: Tina a Vore - takhle by to dopadlo, kdyby Lars von Trier natočil Jak utopit doktora Mráčka

Recenze: Tina a Vore - takhle by to dopadlo, kdyby Lars von Trier natočil Jak utopit doktora Mráčka
Tina a Vore | Meta Spark & Kärnfilm
Tina a Vore
Tina a Vore | Meta Spark & Kärnfilm
Ještě podivnější to začne být, když Tina náhodou potká Voreho (Eero Milonoff), který jednak vypadá dost podobně jako ona, druhak zjevně rozumí jejímu trápení, a třeťák má místo penisu otvor. A nabídne Tině k jídlu červy, takže ona mu pronajme místnost u svého domu. Konečně našla nějakou spřízněnou duši. Nemluvě o tom, že její genitálie taky nejsou úplně standardní, a oba dva mají jizvu od blesku, který do nich kdysi dávno praštil...
Jistě jste už pochopili, že Tina a Vore (původní název znamená "Hranice") není úplně standardní film. Tedy, je to standardní severský film o mírně retardovaných nehezkých lidech, kteří se snaží protloukat životem, ale obsahuje zajímavý bonus v podobě čehosi nevysvětlitelného / nadpřirozeného, co bude posléze odhaleno. Zajímalo by mě, ve kterou chvíli by to podle tvůrců divákovi mělo samo od sebe dojít, protože okolo poloviny filmu je to sice explicitně řečeno, ale většině diváků to IMHO musí dojít podstatně dříve, i pokud extra dobře neznají severský folklór. Například po přečtení předcházejících odstavců...

Trailer:

Tina a Vore
Tina a Vore je trochu sociální drama, trochu horor, trochu love story, trochu pohádka (ale rozhodně není vhodný pro děti!) a mixuje to všechno velmi zdařile. Je nezbytné vypíchnout výkony herců, především dvou protagonistů, kteří předvádějí úžasné věci, byť jsou pod vrstvou latexu (masky jsou naprosto dokonalé, nebyl jsem si jistý, jestli ve filmu nehrají skuteční postižení).
Bohužel, film není o ději, ale spíš o atmosféře, a je natočen tak minimalisticky, že výsledné tempo pro mě chvílemi bylo až příliš pomalé.
Dokážete si představit, jak by to asi dopadlo, kdyby Lars von Trier natočil Jak utopit doktora Mráčka? Myslím, že takhle. Nadčasový klenot by z toho asi nebyl, ale za vidění by to jistě stálo. Jako Tina a Vore.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Film je podle námětu autora Ať vejde ten pravý a je to na něm dost patrné.