Tržby: Hunger Games stále v čele, ani tři kultovní pitomci na sesazení nestačili

Tržby: Hunger Games stále v čele, ani tři kultovní pitomci na sesazení nestačili
The Cabin in the Woods
Šílenství už se naplno rozpoutalo i mimo dolarové území, takže na celosvětových tržbách aktuálně hlásí Hunger Games (2012) 531 milionů dolarů. To je sice pořád o notný kus za Harrym a Twilight, pointa je ale v tom, že filmu nedochází dech (spíše naopak) a je veliká šance, že za nějakých pár týdnů bude výše zmíněné atakovat. Síla Hunger Games je každopádně nyní extrémní, díky čemuž se opět všechny novinky musely spokojit se zbytky. Nejlépe si vedla komedie The Three Stooges (2012) od bratří Farrellyových. Film to není nijak zázračně hodnocený, ale jde o navázání na komediální fenomén o třech pitomcích, kteří svého času slušně zvedali Američany ze židle. Pár fanoušků ještě žije, což stačilo na druhé místo a 17 milionů.
trzby-hunger-games-stale-v-cele-ani-tri-kultovni-pitomci-na-hit-nestacili
The Cabin in the Woods
Na trojce další nováček, jenž současně patří k nejlépe hodnoceným filmům letošního roku. Popsat ho není lehké. Horor, teenagerovský film, komedie, sci-fi, tím vším je The Cabin in the Woods (2011). A ještě něčím víc. Jde o žánrovou hříčku z pera/produkce Josse Whedona (tvůrce seriálové Buffy / 1997 /, režisér očekávaných Avengers / 2012). I když se "Kabina" na první pohled tváří jako další typické béčko s bandou mladých v opuštěné chatě, výsledek je prý mnohem komplexnější a čím větší znalec žánru jste, tím více si to podle ohlasů užijete. Bohužel ani výborné známky nestačily na větší zájem diváků a film utržil za první víkend pouhých 14,8 milionů dolarů. Je to jednoznačná škoda, ale dobré ohlasy aspoň jistí blížící se Avengers.
Čtvrtý Titanic (1997) již v obnovené premiéře vydělal po celém světě 200 milionů dolarů. Páté nové Prcičky, které poměrně rychle vyklízejí v USA pole (oproti minule propad o 50%). Zájem ve světě to naštěstí jistí, takže mají prcičkáři po 10 dnech celosvětově 80 milionů dolarů. To už dává tvůrcům naději, že za pár týdnů bude mít studio všechny náklady zahojené. Šestá Sněhurka (2012), která vydělává podobně jako Prcičky, ale háček je v tom, že byla skoro 2x tak drahá. Sedmý Hněv Titánů (2012), s nímž studio zažívá nepříjemné vystřízlivění. Jednička v kinech zvládla půl miliardy. Dvojka má po měsíci promítání polovinu a o moc výš už nepůjde. S trojkou nepočítejme.
Joseph Gilgun
Lockout
Zatímco Titáni tak mají zřejmě utrum, na osmičce je podstatně lépe. Drží se tam komediální hit 21 Jump Street (2012). Ten si při aktuálních výdělcích (tržby 148, rozpočet 40) zajišťuje minimálně jedno pokračování. Na devítce poslední novinka, lákavě vypadající akční sci-fi z produkční stáje Luca Bessona Lockout (2012). Ta si bohužel americké kritiky příliš nenaklonila (pouhá třetina recenzí je nadprůměrná) a diváci utratili mizivých 6 milionů dolarů za první víkend. Film stál nicméně pouhou 20ku, takže se ve světě určitě ve výsledku zaplatí. Desítku tentokrát uzavírá animák Lorax (2012).
A propo, pokud nyní nad Lockout lámete hůl, je třeba připomenout, že i 96 hodin (2008) si v US recenzích nevedlo úplně nejlépe. A jaká je to pecka.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.