Pokračování Mužů, kteří nenávidí ženy bez Davida Finchera?

Pokračování Mužů, kteří nenávidí ženy bez Davida Finchera?
Muži, kteří nenávidí ženy | če
Není neobvyklé, že se Fincherovy filmy řadí mezi nejlépe hodnocené snímky roku (a to u diváků i kritiků). V rámci tržeb je bohužel situace o něco chladnější. Výborný Zodiac (2007) propadl, provokativní Klub rváčů (1999) se zaplatila až na videu a Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) zachránily tržby mimo spojené státy. Za hity ve Fincherově filmografii platí akorát kultovní detektivka Sedm (1995), drama o zakladateli Facebooku The Social Network (2010) a trochu překvapivě Úkryt (2002) s Jodie Foster. Muži, kteří nenávidí ženy (2011) se bohužel podle studia řadí do první skupiny. Snímek sice vydělal po celém světě 232 milionů dolarů, což je při rozpočtu 90 použitelné číslo, investoři si ale vysnili více. A hodlají zakročit. Plánované sequely Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda proto budou mít skromnější rozpočty. To možná odřízne Finchera.
Rooney Mara, Daniel Craig
Muži, kteří nenávidí ženy | če
S ním totiž studio nemá (na rozdíl od herců - Daniel Craig i Rooney Mara jsou pro dvojku a trojku jistí) podepsanou smlouvu na další díly. Fincher je proslulý puntičkářstvím, v němž není prostor pro nedotažené záběry. Všechno má v jeho filmech své místo a často se nejrůznějších vizuálních vychytávek docílí za pomoci počítačových triků (které nakonec jako triky vůbec nevypadají). Podobným tvůrčím přístupem stoupají náklady a je tudíž určitá šance, že dá studio přednost někomu méně náročnému. Doufejme, že se tak nestane.
Práce na sequelu každopádně probíhají, což potvrdil scenárista Steven Zaillian. Snímku bychom se v kinech mohli dočkat v roce 2012.
Víte že?...
... Švéd Stellan Skarsgård, který v remaku hraje, paradoxně nehrál ve švédském origiálu?