Největší hudební životopis vůbec. Film o Michaelu Jacksonovi má trhat rekordy

Největší hudební životopis vůbec. Film o Michaelu Jacksonovi má trhat rekordy
Michael (2025) | Lionsgate
Film mířil před kamery od roku 2017, ale anglický producent Graham King si práva od Michael Jackson Estate pojistil o dva roky později. Scénář dostal na starost renomovaný autor Gladiátora, Letce či Posledního samuraje John Logan a distribuční práva od roku 2022 vlastní studio Lionsgate. Podle tamního prezidenta globální televizní distribuce Jima Packera půjde o vůbec největší film, jaký kdy studio vyprodukovalo. „Ohlas po zveřejnění každé fotografie je docela šílený. Bude to náš dosud největší snímek,“ podělil se s The Hollywood Reporter na adresu Michaela, který si bere na paškál velmi citlivé téma.
Michael
Michael
Jackson byl od 80. let vůbec nejprodávanějším autorem, jenž kolem sebe vytvořil brand, který zdaleka nekončil u jeho památných melodií. Život v rytmu měsíční chůze měl ověšený také kontroverzemi, sabotováním svého etnického původu a spekulacemi ohledně vlastního vztahu k dětem, jež ubytovával na svém zábavním ranči Neverland. Tento aspekt rozváděl zmíněný dokument z roku 2019, v němž dva už dospělí muži vzpomínají, jak je zpěvák v dětství sexuálně zneužíval.
Životopisný snímek vzniká za aktivní spolupráce Jacksonovy rodiny, synovec Jaafar uspěl v obsáhlém konkurzu a mohl zúročit umělecké geny, s nimiž se sám snaží dobývat hudební hitparády. Natáčení po loňských stávkách herců a scenáristů konečně odstartovalo v lednu a trvalo až do května, do tuzemských kin se duchovní nástupce Bohemian Rhapsody či Elvise podívá 17. dubna 2025. Oficiální synopse slibuje „upřímné vyobrazení brilantního i komplikovaného muže, jenž se proslavil jako král popu. Epický snímek se zaměří na Jacksonovy triumfy i tragédie, od lidských aspektů přes veřejná nařčení až po nepřetržitý život pod mediálním mikroskopem.“
Leaving Neverland
Michael Jackson's This Is It
Michael Jackson's This Is It
Jaafar Jackson
Equalizer 3: Poslední kapitola
Nemalá část vysokého rozpočtu podle všeho padla na autorská práva k jednotlivým písním, jichž se má ve filmu objevit kolem třiceti. Tvůrci se pustili do rekonstrukcí některých památných vystoupení a věří, že zvládnou napodobit kulturní šílenství vzešlé z oscarové biografie Freddieho Mercuryho. Skladby Bohemian Rhapsody, Radio GaGa či We Will Rock You se kinosály nesly několik měsíců a tržby přesáhly 900 milionů dolarů, což je vůbec nejvíc, co kdy hudební životopis v kinech vydělal.
Fuqua, jenž se zatím rozloučil akčňákem Equalizer 3, o něco podobného usiluje s ikonickým repertoárem zahrnujícím Billie Jean, Thriller, They Don't Care About Us nebo Smooth Criminal. Blockbusterový rozpočet by pro takovou popkulturní značku mohl být vlastně rozumnou obchodní investicí, ačkoli filmový trh poslední dobou konstantně ukazuje, že nic jako rozumné investice dopředu naplánovat nelze. Michaela Jacksona zná nicméně každý, a pokud nějaký film může vytěžit zlato z extrémně medializované osobní historie opředené legendami, pak to příští rok bude právě očekávaný Michael.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmových biografií podle Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb