Chválený horor s českou stopou sází na pavouky. Už trailer vyděsí všechny arachnofobiky

Chválený horor s českou stopou sází na pavouky. Už trailer vyděsí všechny arachnofobiky
Havěť | Continental Film
Horory jsou tradičně spojovány se strachem, často v nás ale probouzejí i jinou ze základních emocí – totiž zhnusení. Právě na kulturně hluboce zakořeněném odporu k pavoukům Vaniček svou prvotinu postavil a zdá se, že šlo o dobré rozhodnutí. Benátský úspěch Havěti totiž mladému tvůrci, který vyrůstal na předměstí Paříže, otevřel dveře do zámoří a Vaniček by měl natočil další pokračování série Smrtelné zlo (Evil Dead).
Havěť
Havěť
AI
71%
„Myslím, že jedním z mých prvních krátkých filmů bylo video hmyzu ve sklenici, které jsem natočil ve všech podobách se světelnými efekty a zhudebnil. Nepatřím k lidem, kteří se děsí pavouků, ale přesto mě velmi zajímá ‚proč‘ je za tím ten strach,“ přibližuje Vaniček své uvažování v oficiální tiskové zprávě.
„Pro mě je to případ rasového profilování: pavouci se prostě posuzují podle vzhledu, který bohužel spoustu lidí odpuzuje. Vybral jsem si pavouky, protože to byl nejlepší způsob, jak mluvit o xenofobii a lidech, kteří jsou posuzováni podle vzhledu nebo podle toho, odkud pocházejí. V mém případě obyvatelé předměstí – mezi které patřím – kteří vyrůstají s neustálým pocitem, že jsou odsunuti na vedlejší kolej. Ve filmu je zřejmá paralela mezi postavami a pavouky, ke kterým se okolní svět chová stejně – raději je vidíme v krabicích než doma,“ dodává.
Havěť: trailer
Za pět milionů eur a s neznámými herci dokázal Vaniček vytvořit horor, který ocenila i porota žánrového festivalu ve španělském Sitgesu a který se dokonce dočkal i nominací na francouzské ceny César. Chvály se dočkala hlavně schopnost filmu překvapovat a děsit, a to navzdory jednoduchému příběhu o skupince několika lidí uvězněných v činžáku plném smrtelně nebezpečných pavouků.
Už 23. května, kdy snímek vstoupí do českých kin, se dozvíme, zdali Havěť dokáže stejně efektivně děsit i tuzemské publikum. Zatím se můžete podívat aspoň na náš žebříček nejlepších hororů.
Zdroj: Continental film