Lidé hodlají bojkotovat nejzásadnější marvelovku. Vadí jim izraelská herečka

Lidé hodlají bojkotovat nejzásadnější marvelovku. Vadí jim izraelská herečka
Falcon & Winter Soldier | Disney
Sabra v komiksech nosí kostýmy v národních barvách Izraele, což většinu diváků a divaček nijak nevzrušuje. Marvel ostatně není jen fantasmagorie s mnohovesmíry a asgárdským Ragnarokem, nýbrž se dlouhodobě vztahuje k sociální, historické či geopolitické realitě lidstva. Filmy o Stevu Rogersovi alias Captain America dosud měnily žánry v závislosti na dobovém zasazení či nátuře konfliktu, přičemž nejoslavovanější z nich, Návrat prvního Avengera z roku 2014, byl takřka esenciálním špionážním akčňákem.
Captain America: Nový svět
Captain America: Nový svět
AI
63%
Vedle smyšlených organizací jako Hydra či S.H.I.E.L.D. tudíž ve světě MCU existují také skutečné špionážní a vládní útvary. Sabra, vlastním jménem Ruth Bat-Seraph je v marvelovské mytologii prvním superčlověkem sloužících v řadách Mossadu. S Neuvěřitelným Hulkem se poprvé setkala v díle Incredible Hulk Vol 1 256, kde se Bruce Banner ocitl v Tel Avivu a od arabského chlapce se dozvěděl o arabské a izraelské historické nevraživosti kvůli Svaté zemi. Chlapce následně zabijí teroristé a Hulk v závěru Sabře vysvětluje, že se stal obětí nesmyslného ideologického konfliktu.
Těla
Shira Haas – Těla | Netflix
Je tedy krajně absurdní domnívat se, že by Captain America: Nový svět jakkoli explicitně obhajoval jakoukoli zainteresovanou stranu. Lidé však přesto zažehávají vášnivé debaty a nadále obviňují Hollywoodu ze sionismu, jehož cílem je získání samostatného území pro židovský národ. Nedávno ohlášené přetáčky filmu daly těmto jedincům naději, že produkce Sabru přece jen vyškrtává. Podle interních zdrojů se však nic takového nechystá a palestinští příznivci se svolávají k bojkotu.
Izraelská armáda vstoupila do oficiálního konfliktu s islamistickou organizací Hamás operující v Pásmu Gazy. Jde o první přímý střet od arabsko-izraelské války z roku 1948, přičemž vášně budí zejména pokračující masakrace nevinných palestinský civilistů. Podle agentury Reuters si však většina lidí v USA přeje neutrální vládní postoj, malé procento podporovatelů Palestiny si zjevně kompletní přetočení nákladné marvelovky nevydupe a jejím bojkotem nezpůsobí kýžené tržební škody.
Osmadvacetiletá herečka Shira Haas se na podzim zaskvěla ve chválené netflixovské minisérii Těla (Bodies). Marvel ji musel veřejně bránit už po ohlášení castingu roku 2022, kdy se část veřejnosti okamžitě začala obávat izraelské propagandy. „I když jsou naše postavy a zápletky založené na komiksech, na stříbrná plátna je vždy inovativně adaptujeme s ohledem na dnešní publikum. Filmaři aplikují nový přístup k Sabře, kterou komiksy poprvé představily před více než čtyřiceti lety,“ stálo v tehdejším prohlášení Marvelu sdíleném webem Digital Spy.
Aktuální situace však kauzu ještě vyhrotila, přestože snímek vyjde až v únoru příštího roku a dosud ožívá pouze v dohadech a diváckých představách. Ty se naštěstí orientují také správným nadšeneckým směrem. Po nedávné zákulisní fotografii zachycující logo filmu na uniformě se například zdá, že Harrison Ford, jenž převzal důležitou roli generála Rosse po zesnulém Williamu Hurtovi, projde charakterní transformací a objeví se jako Red Hulk.
Bruce Bannera v podání Marka Ruffala se naopak nedočkáme, spekuluje se spíš o tom, že čtvrtý Captain America jakožto počátek nové éry předá štafetu postavě She-Hulk ze seriálu Neuvěřitelná právnička. Uvidíme, jak moc propagaci a přijetí filmu v režii Juliuse Onaha (The Cloverfield Paradox) nakonec ovlivní politická kontroverze. I bez ní má Marvel v momentální fázi na čem pracovat.
zdroje: Screen Geek, X, Digital Spy, Marvel