Armageddon již není první, novým „nejhorším vědeckým filmem“ se stává Moonfall

Armageddon již není první, novým „nejhorším vědeckým filmem“ se stává Moonfall
Moonfall | Lionsgate
Pokud máte pocit, že blockbuster Armageddon Michaela Baye o týmu naftových vrtařů najatých NASA, aby odvrátili asteroid o velikosti Texasu od dopadu na Zemi, byl absurdní, máte samozřejmě pravdu. Tím neříkáme, že nejde o zábavnou podívanou, která má u mnohých status klasiky. Bavíme se čistě o tom, o jak moc nerealistickou podívanou jde (ne náhodou v NASA promítají Armageddon během svého tréninkového programu a noví inženýři mají za úkol pokusit se odhalit ve filmu v krátkém čase co nejvíc chyb). Podle astrofyzika Neil deGrasse Tysona však Armageddon našel svého pokořitele v kategorii „nejnepřesnější sci-fi film, který kdy viděl“. Je jím Moonfall s Halle Berry.
Armageddon slaví 25 let. Kdyby Willis nedlužil studiu 14 milionů, nikdy by ho nenatočil
Téma19. 8. 2023
Armageddon slaví 25 let. Kdyby Willis nedlužil studiu 14 milionů, nikdy by ho nenatočil
V pořadu The Jess Cagle Show na stanici SiriusXM moderátor zmínil Armageddon jako snímek, který „porušuje víc fyzikálních zákonů za minutu než jakýkoli jiný film, který byl kdy natočen“. Tyson si k jeho překvapení vybral jiný kousek: „Byl to pandemický film, který vyprávěl o tom, že se Měsíc blíží k Zemi. Postavy se dozvěděly, že je dutý a že v něm žije měsíční bytost z kamenů. Mise Apollo měly ve skutečnosti navštívit a nakrmit tuto měsíční bytost. Nevycházel jsem z údivu a řekl si: ‚Dobře, myslel jsem, že Armageddon z trůnu jen tak někdo nesesadí, ale evidentně jsem se mýlil,‘“ uvedl Tyson.
Neil deGrasse Tyson je obecně rýpal, ale fakticky se jeho výtkám oponuje obtížně. Armageddon si v jeho očích držel prvenství víc než dvě desetiletí, takže Moonfall si může připsat aspoň nějaký úspěch. Ten komerční se v kinech nedostavil a na film se záhy po premiéře zapomnělo.
Že fakta v případě diváckého prožitku zas tak velkou roli nehrají, dokládá to, že v Kinobox žebříčku nejlepších katastrofických filmů všech dob se Armageddon uvelebil na velmi pěkném dvanáctém místě.