12 let trvalo, než svět zjistil, jak hrdinsky se Steve Buscemi zachoval během 11. září

12 let trvalo, než svět zjistil, jak hrdinsky se Steve Buscemi zachoval během 11. září
Impérium - Mafie v Atlantic City | HBO
Přestože svět zná Stevea Buscemiho hlavně jako skvělého herce a režiséra, v mládí se živil i jako newyorský hasič. Když letadla narazila do WTC, Buscemi se přihlásil zpátky do akce. Společně s ostatními hasiči navlékl potřebnou výstroj a vyrazil do ulic, aby po boku bývalých kolegů hledal přeživší v troskách budov.
Ozvěny 11. září ve filmech: Přetáčení známých hitů, zrušené projekty a snaživé rekonstrukce
Téma15. 9. 2020
Ozvěny 11. září ve filmech: Přetáčení známých hitů, zrušené projekty a snaživé rekonstrukce
„Měl jsem deprese, úzkosti, nedokázal jsem se jednoduše rozhodnout,“ řekl v roce 2021 Buscemi. 11. září několikrát volal na hasičskou stanici, ale když nedostal žádnou odpověď, vydal se na místo, kde strávil pět intenzivních dní, kdy každá služba trvala dvanáct hodin.
„Nepociťoval jsem žádné zdravotní problémy a nechávám se pravidelně vyšetřovat. Ale posttraumatický stres? Určitě. Když jsem přestal pomáhat a snažil se zase žít svůj život, bylo to opravdu, opravdu těžké. Jsou chvíle, kdy mluvím o 11. září a jsem tam zpátky. Začínám se dusit...,“ vzpomínal na osudný den.
Zatímco jiní by se zřejmě chtěli alespoň trošku ohřát v mediálním zájmu, Buscemi o tom tehdy nikdy nikomu neřekl. Nebýt toho, že v roce 2013 hasiči na facebookové stránce Brotherhood of Fire zveřejnili informaci o jeho zapojení, svět by se možná nikdy nedozvěděl, jak se Buscemi v době krize zachoval.
Steve Buscemi
Steve Buscemi | Brotherhood of Fire
Existuje jen několik málo fotografií, navíc ne v dobré kvalitě, protože Buscemi odmítl svůj příběh jakkoli zviditelnit. Tak se chová skutečný hrdina. A Newyorčané mu za to budou vždy vděční.