„Sledujte, než ho zakážou“. Autor kontroverzního hitu Sound of Freedom promluvil o pokračování

„Sledujte, než ho zakážou“. Autor kontroverzního hitu Sound of Freedom promluvil o pokračování
Sound of Freedom | Angel Studios
Pokud jste o QAnon nikdy neslyšeli –⁠ jde o hnutí, které zhruba od roku 2017 hlásá boj Donalda Trumpa se sektou satanistických pedofilních kanibalů spojených především s elitami Hollywoodu a Demokratické strany. Ať už to zní jakkoli absurdně, QAnon má řadu zastánců a bylo jen otázkou času, než se ho někdo pokusí zpeněžit ve světě filmu. Thrilleru Sound of Freedom se to povedlo přímo královsky. Snímek stál pouhých 14,5 milionu dolarů a do dnešního dne si jen z amerických kin odnesl 172.
Sound of Freedom
Sound of Freedom
78%
Přirozeně tomu pomohly konspirační teorie. Premiéru snímku údajně blokovaly zámořské elity a kinaři se ho po uvedení snažili nezpřístupnit, takže ho „každý musí vidět, než ho zakážou“. Inu, na všem je menší zrnko pravdy. Monteverde svůj film skutečně dokončil již v roce 2018, tehdy ale jeho uvedení zbrzdil fakt, že studio Disney koupilo 20th Century Fox, které film původně zaštítilo. V Myším domě si následně úplně nevěděli s tématem rady (přeci jen únosy dětí úplně do Disneyho portfolia nepatří), takže film chvíli nechali ležet ladem a poté ho prodali společnosti Angel Studios.
Tvrzení o blokaci kinaři je pak úplně na vodě. Snímek byl po celou dobu nasazen v obrovském počtu sálů (proto ostatně mohl vydělat, kolik vydělal) a zámořským sítím kin může být vesměs jedno, kdo si dané téma s čím spojuje, neboť v jádru je Sound of Freedom poměrně standardní filmový thriller. Momentálně se navíc jedná o jeho uvedení ve zbytku světa a je bez problémů dostupný online, takže nějaké řeči o zakázané výbušné pravdě, kterou se někdo snaží ututlat, jsou úplně mimo mísu.
James Caviezel
James Caviezel

Herec

Nezpochybnitelným faktem je, že jde o hit. A hity nezůstávají bez dalších dílů. Monteverde tak v rozhovoru pro časopis Variety prozradil, že je pokračování ve hře: „Rozhodně je velký zájem o to prozkoumat téma hlouběji, protože tohle byla jen špička ledovce. Více se zaměřit na to, co se na Haiti děje. Tam by se případná dvojka měla odehrávat,“ uvedl režisér. Na dotaz, zda se vrátí i postava Tima Ballarda (ve filmu James Caviezel), neposkytl jasnou odpověď. Jeho zapojení ale nevyloučil.
Sound of Freedom v tuhle chvíli není v plánu českých premiér. Spiknutí bychom za tím ale neviděli.
Kontroverzní thriller o únosech dětí dobývá kina a konspirační teoretici jsou nadšení
Filmy18. 7. 2023
Kontroverzní thriller o únosech dětí dobývá kina a konspirační teoretici jsou nadšení