Barbie je tak úspěšný film, že podle ní vznikla nová, záměrně „ošklivá panenka“

Barbie je tak úspěšný film, že podle ní vznikla nová, záměrně „ošklivá panenka“
Kate McKinnon | Warner Bros.
Barbie
Barbie
68%
Není jasné, jaký další film bude režírovat Greta Gerwig, ale může to být nyní naprosto cokoli. Není jasné, jestli nás bude čekat dekáda filmů podle hraček, ale jsou tu jisté indicie. Je otázkou, jestli se spolu s Barbie stal feminismus naprostým mainstreamem a jestli se náhodou nevyprazdňuje jeho obsah, nebo jestli si kapitalismus dovede ochočit jakýkoli koncept.
Hračky od Mattela zaplaví stříbrná plátna. Vin Diesel oživuje ikonické barevné boxery
Filmy7. 8. 2023
Hračky od Mattela zaplaví stříbrná plátna. Vin Diesel oživuje ikonické barevné boxery
Ale film momentálně určitě pomáhá prodejům firmy Mattel. Harley Finkelstein, prezident elektronické platformy Shopify, pro časopis Insider tvrdí, že prodej panenek Barbie po premiéře stoupl o 56 %.

A úspěch zjevně bude mít vliv i na rozšíření nabídky. Mattel nyní oficiálně uvolnil do prodeje panenku inspirovanou filmem, kterou by asi jinak nikdy neprodával. Oficiálně se ve snímku nazývá Weird Barbie (Divná Barbie) a hraje ji komička Kate McKinnon. Panenka je přitom jinak exkomunikovaná z Barbie universa a žije sama v odloučení, protože se „porouchala“. Nejenom, že je polámaná, ale i počmáraná a má ostříhané vlasy. V nestřežených chvílích se jí pak rozjíždí nohy do provazu.
Weird Barbie podle Kate McKinnon
Weird Barbie podle Kate McKinnon | Mattel
Svým způsobem je to jakási voodoo panenka, kterou znetvořila její majitelka v reálném světě. A tato hračka se pak svým vědomím odpojí od kolektivní halucinace, v níž žijí ostatní panenky domnívající se, že žijí v dokonalém světě. Weird Barbie je tak nositelkou tajného vědění, které může předávat hlavní hrdince filmu, Stereotypní Barbie, která najednou začne procházet existenciální krizí. Satirický osten vůči všem figurám, jenž je z filmu patrný, však nebrání zpeněžit jakýkoli nápad.
I sériově vyráběná Weird Barbie má na obličeji (umělé) malůvky fixou, nepadnoucí outfit a rozjíždějící se nohy. Sama McKinnon v rozhovorou pro magazín EW prozradila, že provaz nedělala ona, ale že byl výsledkem dokonalého designu kulis, kde své reálné nohy prostrkávala různými děrami architektka Sarah Greenwood. Šlo tedy vlastně o „praktické efekty“.
Ostatně i zdvižené paty Sterotypní Barbie nebyly vytvořené počítačově, Margot Robbie se tuto pózu naučila provádět fyzicky. Režisérka ostatně trvala na tom, aby co nejvíc dekorací, propriet a fyzických úkonů bylo co nejreálnějších a vytvářel se tím zvláštní dojem celého fikčního světa, kde je těžké odhadnout, co vše je umělé.
Barbie
Barbie | Warner Bros.

Přidá se i Allan

Mattel zatím nechává dělat zákazníky a zákaznice předobjednávky do 18. srpna, ale reálně bude panenka dostupná až příští rok. Podobně se chystá reedice mužské figurky pojmenované Allan. Toho ve filmu ztvárnil představitel roztomilých popletů Michael Cera. Zvláštností této postavy je, že je mezi všemi Keny jediný Allan, do daného světa moc nezapadá a vlastně vykolejuje všechny, kdo se s ním setkají.
Jedná se o narážku na skutečnou panenku (či panáčka) Allana, který byl na trhu v roce 1964. Měl být partnerem panenky Midge (z roku 1963) a chodit spolu s Barbie a Kenem na společné dvojrande. Allan byl vyrobený a promovaný tak, aby se vešel do všech Kenových oblečků. Hračka však nebyla zvlášť úspěšná, na dlouho zmizela a objevila se znovu jako Alan (s jedním l) až v roce 1991 jako brunet s tenisovou raketou. Tento Alan si měl vzít Midge, která s ním měla otěhotnět.
Firma Mattel se tak postupně snažila o větší diverzitu Barbie světa. Sama Barbie se nikdy nevdá a není těhotná, ale může mít různá povolání. Mohou existovat Barbie různé barvy pleti. Ale jenom Alan a Midge spolu prožívají něco víc než jen nevinné randění.