Nejtemnější komiks Watchmen se dočká nové adaptace. Původní film je nadčasový

Nejtemnější komiks Watchmen se dočká nové adaptace. Původní film je nadčasový
Watchmen – Strážci | Warner Bros.
Watchmen podle Alana Moora zfilmoval roku 2009 Zack Snyder a mnozí se shodují, že stvořil své mistrovské dílo. Násilný příběh s detektivním rámcem oplývá větší temnotou než Nolanova batmanovská trilogie a v popkultuře i ve vývoji komiksových adaptací zaujímá důležité postavení. Nejenže inicioval pozdější filmovou sérii DC, jíž se často přezdívá Snyderverse, ale podle herce Patricka Wilsona rovněž dodal rozhodující impulz také konkurenční marvelovské tvorbě.
Představitel Dana Dreiberga webu ReelBlend pověděl, že temný ráz filmu dovedl projekty jako Avengers (2012) k lehčímu tónu. „Watchmen jsou mým jediným filmem, který od premiéry pravidelně sleduji. Chtěl jsem je nahlížet jako starší muž a jako filmař. Je mi jasné, že Zack viděl dál než ostatní. Publikum na to nebylo připravené. Ale takové filmy potřebujete,“ nepochybuje hvězda série Insidious.
Watchmen - Strážci
Watchmen - Strážci | HBO
Animovaná verze Watchmen dorazí v průběhu příštího roku rovnou na stream a půjde o mládeži nepřístupné dílo, což souzní s rázem ikonické předlohy. Tu všichni považovali za nezfilmovatelnou a Alan Moore se o kultovní Snyderův snímek nezajímal. Publikum však Strážcům projevuje náklonnost a roku 2019 měla na HBO premiéru ještě devítidílná série Watchmen.
Neméně prestižní látkou je Justice League: Crisis on Infinite Earth. Komiksový crossover z roku 1985 byl jedním z pionýrů mnohovesmírného konceptu, který dnes díky filmům jako Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství nebo Flash dominuje. A také nejde o pohádku na dobrou noc, komiks naopak proslul vysokým počtem úmrtí. Warner Bros. a DC se tudíž vydávají vstříc dospělým projektům. Uvidíme, zda animáky Watchmen a Justice League: Crisis on Infinite Earth příští rok přímo rozšíří nově budovanou hranou sérii DCU.