Přišla v noci a děly se věci! Nový český film vyráží na festival do Varů

Přišla v noci a děly se věci! Nový český film vyráží na festival do Varů
Přišla v noci | Artcam Films
Komorní snímek vznikal v Praze kousek od zastávky Hradčanská ve zrekonstruovaném a prostorném bytě filmaře Jana Vejnara. Vypráví hororový příběh matky, která se rozhodne infiltrovat život svého dospělého syna a jeho partnerky. Film vznikl bez podpory velkých institucí a jeho autoři ho vytvořili tak, aby mohli doslova točit u sebe doma.
Přišla v noci
Přišla v noci
67%
„Nad vizuální identitou filmu jsme strávili hodně času. Pokládáme ji za podstatnou a občas neprávem opomíjenou součást výpovědi,“ říká za tvůrčí tým Vít Schmarc z Artcam Films. „Proto jsme ke spolupráci přizvali grafického designéra Bohdana Heblíka, který s osobitostí sobě vlastní připravil titulky i speciální typografický triptych plakátů určený pouze pro festivalovou premiéru. Pro samotnou distribuci pak vznikne ještě jedna samostatná verze,“ dodal.
Přišla v noci: ukázka | Artcam Films
Jan Vejnar zatím zaujal hlavně krátkometrážním česko-francouzským snímkem Figurant. Jeho spolurežisér a spoluscenárista Tomáš Pavlíček má za sebou už dva celovečerní filmy Parádně pokecal a Chata na prodej. „S Tomášem jsme se potkali na cenách české filmové kritiky, pro které jsme dva roky psali scénář,“ vysvětluje Vejnar. „Oba máme další vlastní projekty, které se, jako u filmu všechno, strašně táhnou. Tak jsme si řekli, že zkusíme natočit film tak rychle, jak jen to půjde. Bez závislosti na Fondu a podobných institucích, kde schvalovací proces trvá strašně dlouho a navíc je docela nepředvídatelný,“ dodal.
Co je větší hororové monstrum než vlastní máma? Chystané drama čeští filmaři točí ve vlastním bytě
Téma24. 11. 2022
Co je větší hororové monstrum než vlastní máma? Chystané drama čeští filmaři točí ve vlastním bytě
Tuzemští filmaři mají letos v hlavní soutěži KVIFF dva snímky. Režisér Matěj Chlupáček představí svou novinku Úsvit, který je teprve jeho druhým autorským počinem. Detektivní drama Úsvit se odehrává ve slovenském městě Svit pod Tatrami, kde dědicové tragicky zesnulého výrobce bot Tomáše Bati chtěli vybudovat druhý Zlín. Dalším českým zástupcem v hlavní soutěži bude adaptace románu Jáchyma Topola Citlivý člověk, za níž stojí debutant Tomáš Klein. Citlivý člověk je psychologickým příběhem syna a otce prchajících dystopickou krajinou převlečení za ženy.