Víc zabitých než v Rambovi. Jak Arnoldova rivalita se Stallonem změnila kultovní Komando

Víc zabitých než v Rambovi. Jak Arnoldova rivalita se Stallonem změnila kultovní Komando
Komando | 20th Century Fox
Na stříbrném plátně se poprvé setkali až roku 2010 ve filmu Expendables: Postradatelní, ale svaly si Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone poměřovali po většinu svých kariér. Filmy Komando a Rambo II šly do kin roku 1985 a kromě přítomnosti akčních hvězd neměly zase tolik společného. De Souza vzpomínal na Arnoldovo přesvědčení, že Komando utkví lidem v paměti spolehlivěji. „Souhlasil jsem s ním. Tehdy to bylo Komando versus Rambo, mezi těmi filmy panovala rivalita. Arnold předpověděl, že lidé budou mluvit o našem snímku, neboť se na rozdíl od Ramba nebere smrtelně vážně,“ nechal se slyšet autor, jenž se podílel rovněž na scénářích k prvním dvěma dílům Smrtonosné pasti.
Komando
Komando
76%
Rambo II měl premiéru o pět měsíců dřív než Komando a podle Souzy se na něj braly extrémní ohledy. Režiséra Komanda Marka L. Lestera znepokojoval vyšší počet nepřátel, jež John Rambo zabil, a vyžadoval začlenění většího množství padouchů na odstřel. „Lester viděl ukázku z druhého Ramba a řekl, že musíme zabít víc chlapů než Stallone, jenž jich pobil asi milion,“ prohlásil Souza, který prý Stallonemu klade vinu za zpackaný konec Komanda.
To se kvůli přetáčkám a hromadění bonusových zabití prodražilo a nezbyly peníze na natočení původně zamýšleného konce. Arnoldův protagonista John Matrix měl záporáka Bennetta (Vernon Wells) zlikvidovat na malém ostrově u pobřeží Kalifornie, který střežilo méně členů ochranky. Natáčení v lokacích by však bylo drahé. Tvůrci proto závěr přepsali na masivní přestřelku s vyvrcholením ve sklepě, která vznikala přímo v podzemních prostorách studia Fox. Komando se tak vyrovnalo Rambovi a Arnold procedil ikonickou hlášku: „Měl bys vypustit páru.“ De Souza ji napsal podle líčení produkčních asistentů, kteří za ním chodili a vyprávěli o tom, co se dělo na place. Scenárista pak za pochodu vymýšlel dialog.
Komando
Komando | 20th Century Fox
V závěru rozhovoru, který vznikl u příležitosti speciální projekce Komanda na London Action Festival, se de Souza pochvalně vyjádřil o Schwarzeneggerovi. Scénáře psal také pro Bruce Willise, Eddieho Murphyho nebo Stallona (propadák Soudce Dredd), ale právě Arnolda považuje za akční hvězdu, s níž se mu nejlépe pracovalo a která vždy zůstala nohama na zemi.
Komando momentálně naleznete v nabídce streamovacích služeb Disney+ nebo Apple TV+.