Jaro 2023 na ČT: Zahraniční filmy a seriály. Čekají nás příběhy z britské porodnice i vyšetřování zločinu pod hladinou moře

Jaro 2023 na ČT: Zahraniční filmy a seriály. Čekají nás příběhy z britské porodnice i vyšetřování zločinu pod hladinou moře
Malá bubenice | BBC One
S novými či premiérovými řadami divácky oblíbených zahraničních seriálů se vypravíme do italského horského městečka v šesté řadě kriminální série Na krok od nebe a do londýnské porodnice v East Endu v Zavolejte porodní sestřičky (9. řada). Ve třetí sezóně seriálu Všechny velké a malé bytosti se vypravíme s veterinářem do yorkshirské krajiny (podle autobiografických knih Jamese Herriota) a také do britského Oxfordu 60. let v pokračování příběhu Detektiv Endeavour Morse (7. a 8. sezóna).
Do malebného francouzského Annecy nás zavede nová kriminální série se svéráznou policejní vyšetřovatelkou Komisařkou Florence a v kanadsko-britských retroseriálech Vražedné šifry (1. a 2. řada) a Vražedné šifry: San Francisco se budou řešit zločiny pomocí kryptografie.
Vražedné šifry
Vražedné šifry
Těšte se ale i na akční počin Agent Hamilton (dvě řady), jenž začíná po bombovém útoku ve Stockholmu, kde se nejlepší švédský tajný agent Carl Hamilton ocitá na nebezpečné misi proti neviditelné mezinárodní zločinecké síti.
Hamilton
Agent Hamilton | C More
A na notě kriminality se ponese i britská šestidílná adaptace románu Lena Deightona Harry Palmer: Případ Ipcress. Známá předloha, zpracovaná jako pečlivě zrealizované napínavé špionážní retro, se odehrává v první polovině 60. let. Šestidílné britské kriminální drama Vigil nás vezme na palubu britské jaderné ponorky vyzbrojené nukleárními raketami, na jejíž palubě se odehrál zločin. Ponorka nemůže přerušit svou strategickou misi na moři, a tak se policejní vyšetřovatelka musí dostat na její palubu.
Vigil
Vigil | BBC
Třídílný britský seriál Čtyři životy popisuje případ sériového vraha Stephena Porta, který v Londýně zavraždil v letech 2014 – 2015 čtyři mladé muže. Nebýt úsilí pozůstalých, pachatel by patrně zůstal nepotrestaný. Přístup Metropolitní policie, zatížený homofobními předsudky, se později stal předmětem šetření. V hlavní roli zločince se blýskne výtečný Stephen Merchant.
Čtyři životy
Čtyři životy | BBC One
Litviněnko je čtyřdílnou rekonstrukcí známé kauzy otravy přeběhlého ruského agenta FSB radioaktivním poloniem, pro člověka nejnebezpečnější látkou, v Londýně v roce 2006. Kauzu sledujeme očima britských vyšetřovatelů až do soudního přelíčení, kde byl (v nepřítomnosti) jednoznačně usvědčený ruský agent Andrej Lugovoj, později vážený poslanec ruské Státní dumy a držitel medaile Za služby vlasti. Alexandra Litviněnka ztvárnil známý skotský herec David Tennant.
Litviněnko
Litviněnko | BBC
Ve čtyřdílném thrilleru o temných praktikách mafie i o marném boji policie proti této zločinné chobotnici Ve víně je vražda ztvárnil hlavní roli Tobias Moretti. Matteo v jeho podání má prosperující vinařství, krásnou rodinu a poklidný život uprostřed malebných vinic. Jednoho dne se ale objeví muž z jeho minulosti, na kterou se snažil ze všech sil zapomenout.
Tobias Moretti
Ve víně je vražda | ZDF
Dvoudílné výpravné historické drama Hotel Evropa vypráví příběh hotelu na břehu Rýna, který přečkal hrůzy první světové války, a o rodině jeho majitelů, která se snaží pozvednout své podnikání z popela. Z bojiště se vrací jejich syn Emil, který má plnou hlavu nápadů, a tak se hotelem začne ozývat jazz a na chodbách nosit poslední móda. Hotel se stává lákadlem nejen pro slavné herce, ale i pro představitele nastupujícího politického režimu. Hladina Rýna začne odrážet turbulentní proměny meziválečné doby.
Nicole Heesters, Pauline Rénevier, Katharina Schüttler, Benjamin Sadler, Jonathan Berlin
Hotel Evropa | Das Erste
Šestidílný romantický příběh Bardotová, volně inspirovaný životem známé herečky, v režii populárního herce Christophera Thompsona nabídne portrét mladé ženy v období od patnácti do šestadvaceti let, jejího bláznivého osudu na pozadí obrazu doby – let padesátých a šedesátých plných ženské emancipace.
Romantiku a historii publikum najde v nových seriálech Hotel Portofino a Marie Antoinetta, akce naopak přijde v polské sérii Kruk. Pokračování se dočkají Balthazar (4. série) či kultovní Babylon Berlín (4. řada), nejnákladnější a nejvýpravnější německý seriál všech dob, ověnčený řadou ocenění včetně Evropské filmové ceny, italská Gomora (5. sezóna) i případy zvláštní jednotky izraelské armády složené z Židů arabského původu, mající za úkol likvidaci teroristů na území Izraele i Palestiny, s názvem Fauda (3. série).
Emilia Schüle
Marie Antoinetta | Banijay Studios France
Chybět nebude ani šestá řada amerického seriálu o životě členů rodiny Pearsonových Tohle jsme my, vyznamenaného Zlatým glóbem i cenou Emmy, který ČT art vysílá od roku 2019. A zároveň bude sezónou závěrečnou.
Britský černý humor přinese seriál Bude to bolet, doktore? z lékařského prostředí s Benem Whishawem v hlavní roli. Mrazivé napětí přinesou pětidílný severský thriller Temné srdce, vycházející ze skutečných událostí, šestidílný kriminální thriller Bagdád střed a osmidílná adaptace románu Johna le Carrého Malá bubenice.
zdroj: Česká televize

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.