Premiéry v kinech: Ženy, komiks a svoboda

Premiéry v kinech: Ženy, komiks a svoboda
Bojovnice slunce | Film Europe
CAPTAIN MARVEL (režie: Anna Boden, Ryan Fleck)
Captain Marvel
Před finálovými Avengers: Endgame (2019) nám komiksové studio Marvel představuje... Captain Marvel, hrdinku v podání Brie Larson (herecký Oscar za Room). Dobrodružství nejmocnější a první marvelovské superhrdinky s vlastním celovečerákem Carol Danvers se odehrává na Zemi, kterou zasáhla mezihvězdná válka dvou mimozemských ras. A jak asi očekáváte, Captain Marvel je mezi nimi a pokouší se hrozbu odvrátit.
Brie Larson
Brie Larson | Marvel Studios
Tuzemskými recenzemi (65 procent v průměru) se už solidně plní média, takže můžeme hodnotit, jak se první superhrdinský komiks od Marvelu s ženou v hlavní roli povedl. Poněkud překvapivě se chvála nepěje na vizuál a akční scény. Vyzdvihován je nicméně humor a vedlejší postavy. Omlazený Fury v podání Samuela L. Jacksona se povedl, Captain Marvel nicméně nevypadá tak suverénně a zábavně, jak by se na ni slušelo. A kdo chce dostat před Avengers: Endgame nějaké ty indicie, najde je. Od Marvelu jsme ale zvyklí na mnohem vyšší standard.

ZELENÁ KNIHA (režie: Peter Farrelly)
Zelená kniha
Držitel tří Oscarů (včetně toho za nejlepší film loňského roku) míří do českých kin. Zelená kniha vypráví příběh bělošského gaunera (Viggo Mortensen) a distingovaného černošského klavírního virtuosa (Mahershala Ali), kteří společně vyrážejí na rasistický jih USA na koncertní turné. Ten bílý řídí, ten černý se veze. Není to klasický černobílý portrét o nadřazenosti bílé rasy, ale skutečnými událostmi inspirovaný film.
Mahershala Ali, Viggo Mortensen
Zelená kniha | Universal Studios
Mnozí tuzemští recenzenti (dávají vysokých 79 procent) uznávají, že jde o čistokrevný emoční kalkul, herecké výkony jsou však na úrovni a vše do sebe "dokonale" zapadá, takže si z kina odnesete příjemný zážitek z éry, která ale vůbec příjemná nebyla. O tom, zda je to dobře, nebo špatně, si udělejte obrázek sami.

PSÍ VELIČENSTVO (režie: Ben Stassen)
Psí veličenstvo
Máme tady též jeden animák pro rodiny s dětmi. Psí veličenstvo je roztomilým příběhem corgiho, který se vydá za záchranou oblíbené fenky. Sympatické je využití britské královské rodiny, zda ale snímek stojí za návštěvu kina, netušíme. Podívejte se na upoutávku výše. Napovědět by mohlo též jméno režiséra Bena Stassena, který stojí za snímky jako Maxinožka (2017) nebo Dům kouzel (2013)...

BOJOVNICE SLUNCE (režie: Eva Husson)
Bojovnice slunce
Pro vyznavače artu si distributoři připravili dvě novinky. Bojovnice slunce pojednává o mladé právničce Bahar uvězněné v Kurdistánu, kde během útoku zemře její manžel a ztratí se syn. Žena se dává k takzvaným Bojovnicím slunce, aby dobyla město a dostala se ke svému synovi. Při závěrečných bojích ji doprovoází válečná reportérka Mathilde.

DO BOJE (režie: Stéphane Brizé)
Do boje
Francouzské sociální drama Do boje se věnuje nevybíravým praktikám majitelů jedné továrny, kteří si za cenu snížení platu zavázali několik set zaměstnanců, ale před vypršením termínu se rozhodli výrobu zastavit. Za práva zaměstnanců bojuje ve filmu jako o život herec Vincent Lindon (Zjevení, Rodin).

Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.