Premiéry v kinech: Alois Švehlík upaluje v roli nerudného důchodce pro Českého lva

Premiéry v kinech: Alois Švehlík upaluje v roli nerudného důchodce pro Českého lva
Na střeše | če
LEGO® PŘÍBĚH 2 (režie: Mike Mitchell, Trisha Gum)
LEGO® příběh 2
Po fenomenální jedničce a dvou trochu horších Lego franšízách vstupuje do kin druhý LEGO® příběh. Phil Lord a Chris Miller tentokrát "jen" napsali scénář, ale i to by mělo být dostatečnou zárukou kvality. A o čem to bude tentokrát? Hrdinové Bricksburgu se pustí do záchrany milovaného města, které bude odolávat nájezdníkům stavebnice LEGO DUPLO®. Takže by to mohlo být podobně švihlé jako jednička.
Wow efekt se nicméně z pochopitelných důvodů nedostaví. I tak si nicméně od zahraničních recenzentů na RottenTomatoes vysloužil snímek 93 procent (!!!) kladných recenzí.

MARIE, KRÁLOVNA SKOTSKÁ (režie: Josie Rourke)
Marie, královna skotská
Po alternativněji pojaté Favoritce míří do kin historické drama s hvězdným hereckým obsazením věnující se Marii Stuartovně a královně Alžbětě. Ačkoliv se tyto dvě mocenské sokyně nikdy v historii nesetkaly, ve filmu tomu tak je. Marii Stuartovnu hraje Saoirse Ronan, Alžbětu démonicky působící Margot Robbie.
Dle prvních dostupných kritik jsou herečky hlavní předností snímku, který sice měl ambice, utopil se nicméně v teatrálnosti (režírovala jej autorka převážně divadelních her). Tuzemští recenzenti snímku dávají jen lehce nadprůměrných 54 procent.

NA STŘEŠE (režie: Jiří Mádl)
Na střeše
Herec, scenárista a režisér Jiří Mádl vstupuje do kin se svým druhým autorským celovečerákem. Melodrama nerudného starce (Alois Švehlík) a vietnamského mladíka na útěku (Duy Anh Tran), kteří se potkají na střeše jednoho pražského činžáku, nemá bůhví jak originální námět. Drží se však tuzemských reálií, působí uvěřitelně, pobaví, dojme a dokládá, že Mádl je autor se slibnou budoucností. Pro mě osobně však prozatím jistější scenárista než režisér. Pozoruhodný výkon ve filmu předvádí především Alois Švehlík, který je už začátkem února kandidátem na Českého lva za hlavní hereckou roli za rok 2019.
Tuzemští recenzenti snímku Na střeše prozatím dávají 66 procent.

POTOMEK (režie: Nicholas McCarthy)
Potomek
"Ve stejnou dobu, když přišel na svět malý Miles (Jackson Robert Scott), se na jiném místě planety odehrála tragédie. Dvě zdánlivě nesouvisející události se o několik let později propojí děsivým způsobem. Milesova matka Sarah (Taylor Schilling) se znepokojením sleduje synovo nevyzpytatelné a agresivní chování. Postupně se smiřuje s myšlenkou, že malého chlapce ovládá nějaká nadpřirozená síla...." Nový horor v českých kinech pochází z
Jackson Robert Scott
Potomek | Forum Film
Potomka, který vznikl v americko-hongkongské koprodukci, režíroval Nicolas McCarthy mající na kontě dva nevírazné žánrové zářezy. Mnohem zajímavější je jméno scenáristy Jeffreyho Buhlera, který se podílel na vzniku seriálu Nightflyers nebo nejnovější verzi kingovského Hřbitovu zvířátek.
Na databázi IMdB má snímek prozatím hodnocení 60 procent.

GOLIÁŠ (režie: Peter Grönlund)
Goliáš
Další drsná záležitost přichází ze severu. Goliáš je kriminálním dramatem pojednávajícím o sedmnáctiletém chlapci Kimmiem, jehož otec nastupuje do vězení. A od Kimmieho se očekává, že zaopatří rodinu, čehož dosáhne kriminální činností. Bude na to mít nervy a povahu? Reflexe rozpadu klasického rodinného modelu a pohled na realitu švédských předměstí otevře oči.

DOBRÝ ŽIVOT SOKOLA BENDY (režie: Pavel Jurda)
Dobrý život sokola Bendy
Z televize míří do vybraných kin tuzemský dokumentární portrét sokola Zdeňka Bendy. Obyčejný sportovec, celoživotní optimista a přítel japonského univerzitního profesora dokáže spravit náladu a povzbudit mnohé tápající. Tvůrci nás spolu s Bendou zavedou na jedinou japonskou benzínku v Evropě, na strahovský stadion i za severoamerickými sokolkami.

METALLICA: FRANCIE NA JEDNU NOC (režie: Stéphane Saunier)
Metallica: Francie na jednu noc
A na závěr jeden 10 let starý koncertní záznam vystoupení skupiny Metallica. Ta se vydala do zachovalé starořímské arény na území jižní Francie, aby odehrála strhující vystoupení pro své fanoušky. Na to, že se jedná o dekádu starou záležitost, působí pod francouzským filmařským vedením nebývale precizně. Kameramani si dali záležet.

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.