CZ tržby: Šmoulující animák, hraný Disney a morfující Power Rangers

CZ tržby: Šmoulující animák, hraný Disney a morfující Power Rangers
Šmoulové: Zapomenutá vesnice
Producenti vymýšlejí ledacos, ale tahle značka prostě funguje už několik dekád. A zdá se, že se nevyčerpá. Druhý víkend (počítá se pátek-neděle) vládnou tuzemským tržbám a návštěvnosti animovaní Šmoulové: Zapomenutá vesnice. Po několika filmech s živými herci se autoři rozhodli vrátit ke klasické plně animované verzi a zdá se, že šlo o dobrý tah.
U nás se nejnovější dobrodružství modrých sympaťáků hrálo v 99 kinech, přišlo na něj 58.423 diváků, kteří v pokladnách nechali 8.16 milionu korun. Oproti předchozímu premiérovému víkendu jde dokonce o nárůst zájmu. Namohodla pošmourná sobota, kdy volba padla na návštěvu rodinného filmu. Celkově mají Šmoulové na kontě přes 135 tisíc diváků a téměř 19 milionů korun. Solidní úroda. Celosvětově má snímek s rozpočtem 60 milionů dolarů na kontě 56 mega. 14 přiteklo o premiérovém víkendu z USA.
Dan Stevens, Emma Watson
Kráska a zvíře
Čtvrtý víkend v kinech a i tentokrát druhé místo pro hranou verzi klasické disneyovky Kráska a zvíře. U nás se pohádka hrála v 75 kinech a přišlo na ni 24.229 diváků. Což kinařům a distributorům přineslo tržby 3.44 milionu korun. Za necelý měsíc má film na kontě téměř 259 tisíc diváků a 37 milionů korun. Z aktuálního žebříčku Top 20 jde o třetí komerčně nejúspěšnější titul hned po dvou tuzemských - Andělu Páně 2 (přes 1 milion 133 tisíc diváků a 136 milionů korun) a romantické vztahové komedii Všechno nebo nic (272 tisíc diváků a 38 milionů korun). Celosvětově Kráska a zvíře, jejíž rozpočet činil 160 milionů dolarů, brzy pokoří miliardu. Prozatím je na 977 milionech dolarů. Odkaz na klasickou značku a oscarový film zafungoval.
Power Rangers: Strážci vesmíru
Power Rangers: Strážci vesmíru
Power Rangers: Strážci vesmíru domorfovali o premiérovém víkendu na třetí příčku. Měli velmi solidní kinařskou podporu (121 sálů) i pověst populárního devadesátkového seriálu, na který v celovečerní podívané navazují. Jenže se zdá, že se minuli s publikem. Ve své době působili "strážci" jako nekomplikovaná a lehce naivní podívaná pro kluky a holky z prvního stupně základky.
Nový celovečerák se bere vážněji, tvůrci zřejmě počítali s odrostlými fandy seriálu. Jak to u nás o premiérovém víkendu dopadlo? Na Strážce vesmíru do 121 kin vyrazilo 15.574 diváků, kteří za lístky zaplatili pouhé 2 miliony korun. Tenhle retro návrat se příliš nevydařil. Snímek tvůrce vyšel na solidních 100 milionů dolarů a celosvětově utržil 117. Když se odečte reklama a další poplatky, nevypadá to ani na dorovnání vstupní investice.
Scarlett Johansson
Ghost in the Shell v hollywoodském balení. | Paramount Network
Strmý propad zaznamenává pouhý týden po premiéře hraná verze kultovního japonského anime Ghost in the Shell (2017). Do 67 kin na film přišlo 10.565 diváků, kteří v pokladnách nechali 1.7 milionu korun. Remake tvůrce vyšel na 110 milionů dolarů a nebýt východních trhů, šlo by o propadák. Ze severoamerických kin totiž prozatím připlulo pouhých 31 mega, zbytek světa se postaral o 92 milionů dolarů. Výdaje na reklamu ale nebyly zanedbatelné.
Putování tučňáků: Volání oceánu
Z dalších čtvrtečních novinek se do Top 20 dostalo už pouze Putování tučňáků: Volání oceánu (2017), které se umístilo na 17. příčce. 43 kin, 848 diváků a 101 tisíc korun neodpovídá kvalitě filmu, na němž se podíleli autoři předchozího oscarového dokumentu z roku 2005. Škoda.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.