Fantastická čtyřka: Podle Tobyho Kebbella existuje skvělý temný sestřih, který bohužel nikdy neuvidíme

Fantastická čtyřka: Podle Tobyho Kebbella existuje skvělý temný sestřih, který bohužel nikdy neuvidíme
Fantastická čtyřka je ztělesněním průšvihu. Studiem vytvořený film (v tomhle případě je označení "studiem" na místě, protože z Trankovy původní vize toho ve finálním sestřihu podle všeho moc nezůstalo) až vzácným způsobem nefungoval. De facto mu chyběla akce, návaznost scény byla mizerná a než se vše stihne rozjet, už jedou závěrečné titulky. Vlastně to vypadá jako jeden dlouhý prolog k něčemu, co se nakonec nestane.
Jsou tam ale problesky. Nadějné momenty, kdy začne pracovat atmosféra. Nemluvě o velmi dobrém castingu. Režisér Josh Trank od začátku tvrdí, že jde o chybu studia. Konkrétně na svém Twitteru uvedl: "Před rokem jsem měl fantastickou verzi. Ta by byla skvěle hodnocená. Pravděpodobně jí nikdy neuvidíte. Je to škoda". Do téhle chvíle neměl Trank oporu v nikom ze štábu (a studio přirozeně do téhle slovní tahanice nepůjde). Nyní se k filmu vyjádřil Toby Kebbell, představitel Doktora Dooma. A stojí za Trankem. "Pravdou je, že Trank sestříhal skvělý film, který nikdy neuvidíte. Je to ostuda. Byla to mnohem temnější verze a bohužel ji nikdy neuvidíte," uvedl Kebbell.
fantasticka-ctyrka-podle-tobyho-kebbella-existuje-skvely-temny-sestrih-ktery-bohuzel-nikdy-neuvidime
Minulý týden se scenárista/producent filmu Simon Kinberg nechal slyšet, že Trankův sestřih nefungoval právě proto, že byl moc temný. Což je trochu paradox. Pokud někdo nevynese na světlo Trankovu verzi (a že bych byl ji osobně hrozně rád viděl), těžko posoudíme, kdo je tu v právu. Všeobecným problémem je ale bezpochyby to, že se mnohá studia bojí pojmout komiksové adaptace temněji. Můžeme namítat, že takový Batman v Superman to zkusil a vylámal si na tom zuby. Zklamané reakce ale v jeho případě pramení ze zmatečného střihu a nepříliš dobře vykreslených postav. Těžko lze horší hodnocení přičítat tomu, že film nehýří barvičkami a pohodovými hláškami.
Pokud budeme mít štěstí a postupem let se Trank vypracuje mezi elitu, možná se jeho verze dočkáme. Stačí vzpomenout na Supermana 2 Richarda Donnera, z něhož byl režisér při natáčení odvolán pro "příliš vážný tón" a snímek byl následně ve velkém přetáčen, aby nepůsobil tak temně. O 25 let později mohl Donner svůj sestřih dokončit a vydat na DVD. Výsledek? Jeho verze je nejlépe hodnoceným filmem se Supermanem v hlavní roli vůbec.