Vypravte se na kouzelnou Aldabru s dokumentem Steva Lichtaga

Vypravte se na kouzelnou Aldabru s dokumentem Steva Lichtaga
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov | če
Jediným známým filmařem, jemuž se dostalo možnosti v minulosti na Aldabře pracovat, byl Jacques-Yves Cousteau, který zde natočil část svého filmu Svět ticha, oceněného roku 1956 Zlatou palmou v Cannes a roku 1957 Oscarem. Po dlouhých přípravách a složitých jednáních se podařilo producentu Petru Kellerovi a české společnosti Starlite Pictures získat v roce 2011 exkluzívní povolení a vášeň jménem Aldabra, která všechny motivovala, se začala naplňovat. Cesta štábu známého režiséra Steva Lichtaga však nebyla jednoduchá. Pokud si všichni mysleli, že získáním certifikátu je cesta otevřená, byli na velkém omylu. Naopak. Tato oblast se dlouhodobě potýká s fenoménem pirátství, jednou z podmínek proto bylo zajistit vojenský doprovod a zvláštní pojištění. „Jsem asi jediný producent v České republice, který má pojistku na výkupné a vyjednávání s piráty při únosu,“ říká producent Petr Keller, který projektu zasvětil víc než deset let života.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Režisér Steve Lichtag na Aldabře. | če
Dramatická cesta na Aldabru
„Projekt Aldabra prošel obrovskými porodními bolestmi. A nám díky tomu začalo čím dál víc docházet, jakou obrovskou hodnotu Aldabra má a jak těžké je se tam dostat. A začali jsme chápat, proč o ní nevznikly filmy, proč se o ní tak málo ví. O to větší ta výzva byla,“ vzpomíná režisér Steve Lichtag. Po půl roce se filmaři znovu chystali na cestu k dalekému atolu. Cesta k Aldabře se pomalu měnila v posedlost. „Po dvou letech práce, příprav a vývoje techniky a všech těch problémech, které jsme museli překonat, jsme měli pocit, že se chystáme na let do vesmíru,“ směje se Lichtag. Díky tomu, že vojenský doprovod nakonec nabídla seychelská armáda, se cestu podařilo uskutečnit z Mahé. Výprava proběhla bez vážnějších potíží. Jen pro kapitána lodi Francise Roucoua to byla hodně emotivní situace. Na Aldabru se vracel po třech letech od chvíle, kdy ho piráti na 88 dní unesli do Somálska. Natáčení se uskutečnilo v říjnu a listopadu 2012.

Trailer:

Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Příběhy a technologie
Po té, co se podařilo cestu realizovat, hledal se klíč, jak divákovi odvyprávět příběh Aldabry. Nakonec vznikl dějový příběh, jehož hlavními hrdiny jsou obří želvák Elvi, krab palmový - lupič Buster, gauner Špicl – chřástal bělohrdý, kareta Tori, pobřežní hlídka žraloků černocípých a další hrdinové, žijící v této unikátní lokalitě. Každý zvlášť i všichni společně v cestě za přežitím prožívají svá velká dobrodružství i osudová setkání.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov | če
Podařilo se natočit unikátní situace jako třeba narození malých želv obrovských – padesátigramových replik jejich více než dvousetkilových rodičů. Nebo vzrušující souboj o přežití, který podstupují mladé mořské karety, které se musí dostat do bezpečí mořské vody před neustále číhající žraločí hlídkou. Úspěšná je jen jedna z deseti tisíc. Celý život na Aldabře navíc rytmizuje pohyb proudů a mořského přílivu a odlivu. „Museli jsme si vyrobit primitivní plavidla, na která jsme umístili kamerové jeřáby. Vyrobili jsme jakési plovoucí ostrůvky z kajaků, abychom mohli tu těžkou techniku vůbec posunovat,“ vysvětluje Steve Lichtag.
Pro natáčení filmu Aldabra: Byl jednou jeden ostrov byla použita unikátní technologie pro natáčení pod vodou a v extrémních podmínkách, za níž stojí společnost Twin Star Film. Celý film je natáčen 3D technologií, která snese srovnání se světovou špičkou. Byly vytvořeny velmi mobilní 3D systémy, které umožnily práci v tak náročné lokalitě. A to nejen na souši, ale i pod vodou. „Nesoutěžíme třeba s Jamesem Cameronem, ale máme s ním společné to, že chceme realizovat svoje sny, stejně jako on. Cameron také uskutečňuje projekty, do kterých se jiným nechce, protože jsou příliš pracné, drahé a náročné, “ říká Steve Lichtag.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov | če
„Při natáčení 3D příběhu z divoké přírody režisér vždycky bojuje se stereografem, což je vlastně takový filmový matematik, který neustále přepočítává správné nastavení kamer,“ vysvětluje Steve Lichtag obrovskou pracnost a náročnost celého procesu a přibližuje situace na dvou příkladech. „Scéna, kdy z mušle leze krab, je relativně statická a stereograf má možnost spočítat vzdálenosti a nastavit kamery. Ovšem u scény v pohybu, jako třeba běh chřástala, tam už kameraman musí mít odhad vzdálenosti a musí být přesný – to je taková kameramanská alchymie. Nakonec se zdálo, že i ti krabi jsou na nás docela rychlí…“
„Když jsme přijížděli na Aldabru, tak ti, kteří ji trochu znali, nás varovali: Není to milosrdný ostrov. Po skončení natáčení jsem ji dal zapravdu. Skutečně jsem se tam přesvědčil o tom, že příroda je tvrdá. Ale je zároveň zábavná a nesmírně krásná,“ říká Steve Lichtag.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Cesta do Ameriky
Společnost Starlite Pictures od počátku pomýšlela na to, jak dostat snímek nejen do domácí, ale i do mezinárodní distribuce. „Byli jsme si vědomi, že takovou šanci jako my nedostal nikdo na světě řadu let a zase dlouho nedostane,“ říká producent Petr Keller. Na základě prezentace natočeného materiálu dostali Petr Keller a Steve Lichtag pozvání do Los Angeles. Na filmu se jako konzultanti podílely osobnosti, které stojí autorsky nebo producentsky za velkými hity především pro společnost Disney a mají bohaté zkušenosti z práce pro filmovou značku Disneynature, která produkuje úchvatné snímky z života v přírodě.
„Byla to pro mne i Steva naprosto neopakovatelná zkušenost. Oni díky odstupu, který nám již za ty roky trochu scházel, našli v natočeném materiálu další příběhy a nasměrovali nás, jak film poskládat tak, aby se zařadil do žánru zábavných rodinných filmů, plných emocí, napětí, tajemství i humoru,“ vysvětluje Petr Keller.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
| če
Tajemný ostrov Aldabra
Proč je vlastně Aldabra tak vzrušující a nedostupná? Leží více než 1000 kilometrů od hlavního seychelského ostrova Mahé a je jedním z mála míst na Zemi, které po staletí zůstává prakticky nedotčeno civilizací. Mimořádnost Aldabry jako unikátního přírodního teritoria vnímal již Charles Darwin, který v roce 1874 podepsal petici za ochranu atolu, želv a ostatních druhů, žijících na této vědecké rezervaci. O více než sto let po té, v roce 1982 organizace UNESCO zapsala Aldabru na seznam světového přírodního dědictví. Aldabra, druhý největší korálový atol na světě, leží v západní části Indickém oceánu na Somálské pánvi, asi 650 km od africké pevniny a asi 410 km od ostrova Madagaskar. Je součástí seychelského státu, patří k Vnějším Seychelám a je součástí souostroví zvaného Aldabry. Atol je tvořen čtyřmi samostatnými ostrovy, které obklopují vnitřní téměř uzavřenou lagunu, která je vyplněna slanou vodou. Základ jeho povrchu tvoří korálový útes, jehož stáří se odhaduje na 125 tisíc let.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
| če
Atol uchoval díky své naprosté izolaci okouzlující přírodní svět v jeho takřka původní podobě a představuje jeden ze základů pro studium evolučních procesů. Naprosto unikátní je zdejší populace želv obrovských, kterou nenajdete nikde jinde na světě, mimořádné jsou zdejší ptačí kolonie a podmořská flora a fauna. Kromě pracovníků přírodovědecké výzkumné stanice nemají lidé do těchto míst přístup. Díky tomu představuje Aldabra téměř neporušený ekosystém, vytvářející podmínky pro udržení životaschopné populace řady ohrožených druhů.