Mejdan s polským filmem v Praze na Štvanici

Mejdan s polským filmem v Praze na Štvanici
Bardzo fajný večer zahájí mladý polský písničkář Adam Repucha, který je ve své tvorbě inspirován především americkým folkem, ale texty si píše ve své rodné polštině.
Rejs
Rejs zosobňuje vrchol trapnosti, situační humor a kritiku někdejšího totalitního režimu.
Až se na Štvanici setmí, čeká diváky filmová plavba s černobílou komedií Rejs z roku 1970 režiséra Marka Piwowského, která diváky zavede na palubu výletní lodi, kam se dostává černý pasažér. Film nadchnul polské filmové diváky natolik, že si založili fankluby a učí se vybrané scény nazpaměť. Pro svoji specifickou poetiku, humorné a absurdní scény a dobře ukrytou kritiku režimu připomíná filmy české nové vlny. Projekce bude v originálním polském znění s českými titulky.
letni-mejdan-s-polskym-filmem-v-praze-na-stvanici
Součástí večera bude také „Polski targ“ (Polský trh) – představení tvorby aktivních Poláků žijících v Praze. Návštěvníky čeká jóga v polštině, nová hudební tvorba polské písničkářky Agu, malá výstava prací polských malířek, které tvoří v Praze a tvůrčí dílna Atelieru Montmartre s možností vyzkoušet si sochařskou práci pod vedením lektorky Magdaleny Poplawské.
Po celý večer bude možné ochutnat čerstvé polské delikatesy – tentokrát se budou na ohni vařit tradiční polské polévky – na horký letní den ideální studená polévka chlodnik, sladké moučníky a také chleba se smalcem a kysané okurky. Po celý večer bude otevřen bar se speciálními polskými drinky.
Po skončení filmu bude večer plynout dále na hudebních vlnách speciálního polského výběru a možná připluje DJ se speciálním vinylovým překvapením.
PROGRAM
17.00 polské delikatesy
17.00 jóga v polštině (omezená kapacita)
17.00 – 20.00 „Polski targ“ - Polská tvorba v Praze
20.00 koncert Adama Repuchy
22.30 projekce filmu Rejs (v polštině s českými titulky)
24.00 DJ ve Vile (afterparty s polským výběrem)
Vilu na Štvanici najdete zde.