US tržby: Zemětřesení rozechvělo kina, Cameron Crowe šel na hanbu

US tržby: Zemětřesení rozechvělo kina, Cameron Crowe šel na hanbu
Země zítřka | Disney
San Andreas, nepřímý nástupce katastrofických fláků od Rolanda Emmericha, se bez většího zadýchání prodral na první pozici. A to navzdory ne-úplně-lichotivým recenzím, které sice chválí efekty a obsazení, jinde už ale létají pohlavky. S blížícími se teplými dny je přesto osvěžení v podobě destrukce dvou velkých amerických měst vítaným oživením v kinech, což vystřelilo San Andreas na první příčko v Americe za 54 milionů a ze zbytku světa přistálo dalších 60. Historie se nepřepisuje, Johnson má ale konečně vlastní hit a studio může být v klidu. Jejich obří destrukce se určitě zaplatí.
To se naopak netýká Země zítřka, která už o druhém víkendu odskočila až na třetí místo, aby se dívala na záda trvalce Ladíme 2. Ambiciózní dobrodružný Disneyho snímek rychle ztrácí diváky, celosvětově má momentálně 133 milionů dolarů. Vypadá to na slušné číslo, ale je třeba nezapomínat, že studio tahle legrace stála 190 míčů + propagace (což bude minimálně další stovka). V praxi to znamená, že i kdyby Země zítřka celosvětově vydělala půl miliardy, pořád by to bylo málo (nemalá část z tržeb jde kinařům). U Disneyho mají po Osamělém jezdci na krku další pořádný propadák, díky čemuž mimo jiné s největší pravděpodobností zařízli třetího Trona. Za to vážně nedík.
Země zítřka
Země zítřka | Disney
Těšit nás naopak může na čtvrtém místě Šílený Max: Zběsilá cesta. Film si drží zájem diváků a za chvíli oslaví 300 milionů celosvětově. Výborně si vedou i pátí Avengers 2. Po měsíci promítání jsou šestým komerčně nejúspěšnějším filmem historie. 200 milionů je dělí od pokoření jedničky.
Nejsmutnější pohled se každopádně nabízí ne šestém místě. Cameron Crowe se oficiálně zapsal na seznam ceněných režisérů, kteří se podívali na "temnou stranu" (čímž myslím, že natočili špatný film). Jeho novinka Aloha to slušně schytala už před premiérou za to, že údajně nedostatečně věrohodně vykresluje havajský lid a jeho kulturu. Aby toho nebylo málo, nyní má díky americkým kritikům nálepku nejhoršího filmu, jaký Crowe natočil. Věrní mu jeho pád zjemnili debutovými 10 miliony. Není to mnoho, ale Crowe nikdy neměl velké otvíráky a ani závratné tržby, takže mu to nejspíš nijak neublíží.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.