Přehlídka českých filmů v Plzni byla zahájena

Přehlídka českých filmů v Plzni byla zahájena
Organizátor festivalu Ivan Jáchym a Emilie Vašároyvá
Evropské město kultury je Plzeň, na Ostravu se vzpomnělo
Když počítám roky, se kterými jste spojen s festivalem, řekl bych, že jste něco jako Pavel Horváth plzeňské kultury,“ uvedl na slavnostním zahájení 25. ročníku festivalu Finále moderátor Jan Burian ředitele festivalu Ivana Jáchima, který jej vede již popatnácté. Následně byly obrazově krátce představeny všechny soutěžní snímky a představeny byly též všechny poroty. „Přiznám se, že jsem držela palce i Ostravě, ale nejen díky Finále vám přeji, aby se vám obrovské změny, které si Plzeň předsevzala, podařilo uskutečnit,“ okomentovala předsedkyně poroty hraných filmů herečka Emília Vašáryová titul Evropské hlavní město kultury, který město Plzeň získalo pro rok 2015. Spolu s ní zasedne v porotě celovečerních filmů mimo jiné i slavný polský režisér Krzysztof Zanussi.
prehlidka-ceskych-filmu-v-plzni-byla-zahajena
Organizátor festivalu Ivan Jáchym a Emilie Vašároyvá
Panel připravovaných hraných a animovaných českých filmů
Na Panelu připravovaných hraných a animovaných projektů představí osobně producenti s dalšími členy tvůrčích týmů zhruba dvacítku nových domácích titulů. Součásti této prezentace je tradičně katalog připravovaných projektů, jehož nové vydání se poprvé představí veřejnosti právě na Finále Plzeň. Katalog je rozdělený do tří fází rozpracovanosti: vývoj projektu, výroba a postprodukce. Od letošního roku bude katalog obsahovat i nové kategorie informací.
25 let v Plzni
Festival českých filmů Finále se dožívá svého 25. ročníku, sama jeho existence je však delší ještě o dvacet let. Po třech prvních ročnících v letech 1968, 1969, 1970 byl jeho rozvoj násilím přerušen a nová nit byla navázána až roku 1990.  Festival od té doby obnovuje historickou paměť, vyhlíží filmovou budoucnost, výstavním, hudebním a debatním programem sleduje širší kulturní a společenské souvislosti. To všechno shrnuje výroční publikace ve vzpomínkách pamětníků, názorech tvůrců i ve faktografickém přehledu. Editory knihy 25 ročníků = 45 let, která se skládá nejen z historie, ale především ze vzpomínek českých filmových osobností, jsou Ivana a Jan Lukešovi.
prehlidka-ceskych-filmu-v-plzni-byla-zahajena-3
Juraj Herz
Kdo do Plzně přijede?
Na krajské výroční přehlídce v Plzni se představí režisér Martin Šulík, herec Roman Luknár, producent Čestmír Kopecký, producent Rudolf Biermann, spisovatel Michal Viewegh, herec Pavel Liška, moderátor Zdeněk Suchý, režisér Bohdan Sláma, producent Pavel Strnad, dokumentarista Jan Gogola, dokumentaristka Jana Počtová, dokumentarista David Vondráček, dokumentaristka Adéla Sirotková a další.