Divocí róninové, vášeň k hudbě a tradiční omývání kostí. V Praze startuje Eigasai, festival japonského filmu a kultury

Divocí róninové, vášeň k hudbě a tradiční omývání kostí. V Praze startuje Eigasai, festival japonského filmu a kultury
Zabíjení | Universal Pictures
Vedle filmů Eigasai přinese tradiční sobotní Japonský kulturní den v Galerii Lucerna s workshopy, stánky s občerstvením i doprovodným programem s tradiční hudbou, divadlem kjógen a bubenickou show.
Země Ainuů
Země Ainuů | Uzumasa
Festival zahájí v pondělí v 18 hodin v pražském kině Lucerna snímek Země Ainuů o čtrnáctiletém Kantovi, potomkovi původního japonského národa Ainu, obývajícího ostrov Hokkaidó. Chlapec, který přišel o otce, pomáhá matce s obchodem se suvenýry a řeší, zda se držet prastarých tradic, nebo se jich vzdát a odejít na zkušenou do velkoměsta. Všechny postavy ztvárnili neherci, skuteční obyvatelé Hokkaida, což filmu dodává na autentičnosti. Země Ainuů získala v roce 2020 cenu poroty na mezinárodním filmovém festivalu Tribeca.
Zabíjení
Zabíjení | MFF Benátky 2018
V úterý bude na programu snímek Zabíjení, jehož režisérem je Šindži Cukamoto, autor legendárního kyberpunku Tetsuo. Zabíjení sleduje živořícího rónina (samuraje bez pána) Cuzukiho, který ochraňuje vesnici a cvičí mladého rolníka Ičisukeho. Schyluje se k válce. Situaci však komplikuje tlupa divokých róninů, kteří se objeví u vesnice. O jejich vůdci jdou krajem hrůzostrašné zvěsti a vesničané propadnou panice, že jejich ochránci budou chtít odejít. Horkokrevný Ičisuke se róninům postaví, čímž rozpoutá drastický sled událostí.
Správnej sound
Správnej sound | Rock’n Roll Mountain
Fanouškům a fanynkám hudby organizátoři festivalu přinesou animovaný film Správnej sound. Snímek pojednává o středoškolských floutcích, kteří se rozhodnou z nudy založit rockovou kapelu, přestože nemají žádné zkušenosti s hrou na hudební nástroje. Trojice pro sebe objeví zcela nový svět, který ji pohltí a otevře jí nové obzory. Film vychází ze stejnojmenné kultovní mangy z roku 2005. Režisér Iwaisawa si pro adaptaci mangy vybral techniku rotoskopie, tedy překreslování animace přes skutečné filmové záběry. Na snímku pracoval sedm let a vytvořil přes 40 tisíc ilustrací. Titul obdržel hlavní cenu za celovečerní animaci na Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Ottawě 2019.
Omývání kostí
Omývání kostí | Netflix
Snímek Omývání kostí (v originále Senkotsu) festival v sobotu 25. února zakončí. Senkotsu je výraz pro tradiční, dodnes praktikovaný pohřební rituál na ostrůvku Aguni, během něhož se kosti zesnulého po letech vyjmou z hrobu, omyjí a uloží zpátky. Snímkem provází jedna svérázná rodina, otec-alkoholik a místní drbny, takže se z Omývání kostí stává nečekaně vtipná podívaná plná vlídného humoru a lidskosti.
eigasai-praha-2023
EIGASAI | Eigasai
Součástí letošního programu bude také Japonský kulturní den v sobotu 25. února v Galerii Lucerna. Divákům představí tradiční hudební nástroj šamisen, komedii kjógen, bubenické i taneční vystoupení. Zájemci se budou moci naučit skládat origami, vyzkoušet si kaligrafii, výrobu talismanů pro štěstí, nechat se obléct do kimona nebo si prohlédnout japonské meče. Kromě toho budou mít možnost ochutnat japonské jídlo, cukroví i čaje nebo si koupit nějakou drobnost z Japonska na památku. Součástí festivalu bude i výstava snových fotovizí od fotografa Petra Borovičky v Kavárně Lucerna.
Kompletní program letošní přehlídky Eigasai najdete na webových stránkách festivalu. Eigasai, pořádaný tradičně Česko-japonskou společností ve spolupráci s kinem Lucerna a Japonským velvyslanectvím v Praze, nabízí jedinečnou příležitost seznámit se prostřednictvím současné japonské filmové tvorby nejen s japonskou kulturou i zvyky, ale především s aktuálním obrazem japonské společnosti.

Kinolog: Musíme si promluvit o Dominikovi Ferim. Stejně jako o Cosbym a Weinsteinovi

Soudní proces s bývalým politikem Dominikem Ferim je pro Česko podobně významný jako proces s producentem Harveym Weinsteinem v USA. Od počátku hnutí MeToo v roce 2017 jsme se ale už díky desítkám dokumentů dozvěděli mnoho o obětech sexualizovaného násilí. Dá se z nich naučit, co jako veřejnost nemáme dělat a říkat, a čemu naopak věnovat pozornost.