Nejlepší dokumenty jihlavské přehlídky: pohádka o dívce, která mluví s ptáky, portrét skladatele Kapra a teenagerky z Quebecu

Nejlepší dokumenty jihlavské přehlídky: pohádka o dívce, která mluví s ptáky, portrét skladatele Kapra a teenagerky z Quebecu
07:15 – Kos | MFDF Ji.hlava
Sekce Opus Bonum, která reprezentuje přehlídku současného světového dokumentu, letos uvedla šestnáct snímků. Pětičlenná porota z nich vybrala jako vítězný 07:15 – Kos francouzské režisérky Judith Auffray. Jedná se o netradiční pohádku, ve které vystupuje starý poustevník a mladá dívka, jež umí komunikovat s ptáky. „Film vtahuje do záhad naší existence, přičemž vyjadřuje způsoby vzájemného propojení mezi námi, lidmi a nelidmi, s hlubokou vírou ve filmové prostředky,“ uvádí porota.
Teenagerky
Teenagerky
Nejlepším světovým debutem se stal snímek Teenagerky kanadské dokumentaristky Fanie Pelletier. Režisérka sleduje tři skupiny dospívajících kamarádek z Quebecu procházejících obdobím velkých změn. Porota snímek ocenila „za využití nových médií a filmového jazyka a zkoumání jejich dopadů na psychologii nové generace v oblasti vnímání sebe sama, ega a marnivosti“.
Cenu studentské poroty v sekci Opus Bonum získal režisér Mateo Ybarra za snímek Přes naše kopce. Film pojednává o Švýcarsku, kde stále platí povinná vojenská služba. Režisér sleduje mladé rekruty při každodenních činostech, součástí dokumentu jsou též příspěvky mužů, kteří prošli výcvikem a o své frustrace, historky a zkušenosti se dělí s internetovým publikem.

Trailer: Kaprkód

Kaprkód
Česká radost letos čítala jednadvacet soutěžních dokumentů. Nejlepším z nich je podle poroty KaprKódrežisérky Lucie Králové. „Film, který vyvolává radost svou originální a sofistikovanou formou. Dokonalou symfonií všech složek filmové řeči vypráví příběh zapomenuté a ambivalentní postavy české historie,“ zní zdůvodnění pětičlenné poroty. Kaprkód je dokumentární operou, která netradičním způsobem zpracovává životní příběh skladatele Jana Kapra, nejprve komunistickým režimem protežovaného autora, který byl následně vymazaný z historie.
Můžeme s někým žít šťastně až na věky? Vztahový dokument zkoumá polyamorii, otevřené vztahy i konzervativní manželství
Recenze16. 2. 2023
Můžeme s někým žít šťastně až na věky? Vztahový dokument zkoumá polyamorii, otevřené vztahy i konzervativní manželství
Cenu studentské poroty si odnesl film Šťastně až na věky Jany Počtové. Snímek je závěrečným dílem pomyslné trilogie (Generace singles, Nerodič), v níž se Počtová zabývá současnými trendy v partnerských vztazích a jejich dopadem na fungování společnosti. „Dokument je plný intimních, ale přesto otevřených výpovědí, nenáročnou formou sonduje moderní lidské vztahy,“ shodli se studenti a studentky.
Cenu za přínos světové kinematografii si z Ji.hlavy letos odvezl slovenský režisér Dušan Hanák, patřící k nejvýznamnějším slovenským režisérům. Ve své sociologicky laděné tvorbě, vyznačující se zejména autentickým přístupem k člověku, vždy akcentoval morální hodnoty. Kvůli tomu se často dostával do sporu s komunistickou mocí. „Kritičnost filmů Dušana Hanáka vyplývala především z důsledné autentičnosti, ve filmech propojoval experimentování s civilností. Od roku 1992 působil jako pedagog na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, kde podstatným způsobem ovlivnil nastupující generaci režisérů a režisérek,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.
jihlava-vysledky-2022
Z filmu Dušana Hanáka Papírové hlavy (1995) | MFDF Ji.hlava
Šestadvacátá Ji.hlava sice rozdala ceny, festival však zdaleka nekončí. Ji.hlava online nabídne k přehrání více než 140 filmů pro všechny akreditované (na webu Ji.hlavy se stačí přihlásit do osobního profilu prostřednictvím účtu na visitor page). Kdo akreditaci nemá, může si ji zakoupit za 500 Kč. Filmy bude možné přehrát do půlnoci 13. listopadu, dostupné budou pouze pro přihlášené na území České republiky.

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.