Přehlídka bizarních artových filmů Weird Europe probudí zvíře v nás

Přehlídka bizarních artových filmů Weird Europe probudí zvíře v nás
28772624
Raw
Druhý ročník Weird Europe naservíruje divákům osmichodové šťavnaté menu složené z roztodivných filmových lahůdek. Premiérově se představí hned dva filmy - vegetariánský art house horor Raw (režie Julia Ducournau), který během festivalových projekcí (bez přehánění) složil celou řadu diváků, a masožravý dokument Safari nelítostného pozorovatele každodenní lidské ubohosti Ulricha Seidla.
Grigoriy Fesenko, Yana Novikova
Kmen
Více než špetku podvratnosti nabízí snímek Stát pevně (r. Alain Guiraudie), surreálnou parafrází Krásky a zvířete je vizuálně nejnabitější dílo italského architekta obrazů Paola Sorrentina Rodinný přítel. Ukrajinský režisér Myroslav Slabošpyckyj zkoumá ve snímku Kmen pudovost a primitivní lidskou podstatu, aniž by k tomu potřeboval jediné slovo. Filmařské zpracování tématu terorismu ve snímku Nocturama nabývá podobu opojné noční můry. Úchvatné filmové origami o ambicích, sežraných videokazetách a psychosomatice skýtá snímek Realita. Bulharský intrikářský koktejl namíchá snímek Glory.

Upoutávka na Realitu:

Alain Chabat, Philip Glass, Quentin Dupieux
Weird Europe je festivalem, který s rozkoší sestupuje tam, kam se hlavní proudy kinematografie bojí. “Weird Europe nastavuje realitě to nejpokřivenější zrcadlo. Letošní výběr filmů se z velké části točí kolem objevování potlačené přirozenosti, zkoumání identity, zachycování výstředních rituálů z nevšední filmařské perspektivy. Tohle téma se syrově prolíná iniciačním hororem Raw, z distance ho sleduje lovec trapnosti Ulrich Seidl v Safari, točí se kolem něj výstřední anamnéza osobní krize Stát pevně, Slabošpyckého nekompromisní Kmen, který zachycuje internátní kolektiv jako primitivní tlupu výhradně za použití filmového jazyka, a s klasickou porcí estétství i Nocturama, metafora nevratného překročení hranice mezi řádem a anarchií,” říkají dramaturgové Aleš Stuchlý a Vít Schmarc.

Trailer na snímek Nocturama:

Nocturama
Součástí přehlídky bizarních filmů jsou i dvě přednášky, v režii dramaturgů a filmových kritiků Aleše Stuchlého a Víta Schmarce, pojmenované “Ulrich Seidl: škodolibý kronikář rakouské existence” a “Rodinný přítel a formální eskamotér Paolo Sorrentino”. Festival Weird Europe pořádá společnost Film Europe a zaštiťuje ho tým zodpovědný za festival Be2Can.
prehlidka-bizarnich-artovych-filmu-weird-europe-probudi-zvire-v-nas