Jak Trumpův zákaz ovlivní letošní předávání Oscarů?

Jak Trumpův zákaz ovlivní letošní předávání Oscarů?
Donald Trump od začátku svou kampaň stavěl na tom, že bude bojovat proti imigrantům všeho druhu. Ponechejme stranou morální dilema - nevidím problém v tom zaujmout určité pevnější stanovisku v současné době. A přejděme i ten paradox, že Trumpova žena Melania je sama imigrantka. Odborníci se od začátku báli hlavně toho, že Trump bude svou politiku zjednodušovat a použije černobílou optiku, což ve výsledku nadělá více škody než užitku. Zmíněný zákaz vstupu obyvatel některých zemí do USA, který v pátek Trump vydal, je toho prvním důkazem. Okamžitě vzniklo hodně zmatečných situací (mimo jiné proto, že se pořád neví, zda příkaz platí i pro držitele Zelených karet) a zákaz se promítne i do předávání Oscarů.
V neděli se například ukázalo, že se díky novému nařízení oscarového ceremoniálu nebudou moci zúčastnit autoři nominovaného dokumentárního filmu The White Helmets. Snímek popisuje práci dobrovolníků, kteří v Sýrii pomáhají obětem děsivé občanské války. Podle Trumpova příkazu nově do USA syrští občané nesmí přiletět, takže má delegace filmu smůlu.

Trailer na Klienta:

Klient
Íránský oscarový režisér Asghar Farhádí rovnou oznámil, že v únoru na předávání cen do Los Angeles na protest nedorazí. Farhádí v roce 2012 získal cizojazyčného Oscara za drama Rozchod Nadera a Simin. Nyní je na stejnou cenu nominován podruhé za svůj nový snímek Klient, který se do českých kin podívá v dubnu. Farhádí původně ceny bojkotovat nechtěl, ale vzhledem k nejistotě, zda by mu nakonec byl vstup do Ameriky povolen (na amerických úřadech v tuhle chvíli přesně neví, jak si Trumpův příkaz vykládat a na koho všeho se vlastně vztahuje), raději dobrovolně účast zrušil.
Ceremoniálu se též nezúčastní íránská herečka Taraneh Alidoosti, která v Klientovi hraje. Ta na svém Twitteru napsala, že udílení Oscarů bude bojkotovat na protest proti Trumpově "rasistickému" příkazu.
Trumpův příkaz je typickou ukázkou populismu v praxi, kdy někdo udělá okázalé a jednoduché gesto, které na oko problém řeší, ale ve skutečnosti jenom přináší zmatek. Zákaz v téhle ultimátní podobě má zhruba stejný smysl, jako kdyby byla kvůli pár tekoucím kohoutkům vypnutá voda v celém městě. Tím samozřejmě nechci snižovat význam potenciálních hrozeb. Jak ale ukazují poslední dny, narychlo splácaný zákaz vůbec není domyšlený. Nejlépe situaci shrnulo ministerstva zahraničí ve svém memorandu: „Politika, která zavírá dveře pro víc než dvě stě milionů legálních cestujících v naději, že zabrání hrstce jiných škodit Americe, nezvýší bezpečnost USA“.