Blu-ray: Muž z oceli ohromí technicky, bonusově ale příliš daleko nedoletěl (recenze)

Blu-ray: Muž z oceli ohromí technicky, bonusově ale příliš daleko nedoletěl (recenze)
Henry Cavill
Netěšil jsem se. Ne, že bych nevěřil Zacku Snyderovi (jeho filmy jsou mi naopak téměř ve všech ohledech blízké). Sám Superman mi ale byl vždycky cizí. Pravý americký hrdina, ztělesnění hvězd a pruhů, vždy s dokonale nagelovanými vlasy a perfektně upnutými červenými trenky, bez větších morálních slabin... zkrátka jsme si nepadli do noty. Na Muži z oceli však dělal nejen Snyder, ale produkčně mu pohlídal záda samotný Christopher Nolan. A podle očekávání to nedopadlo s tímhle týmem vůbec zle. Ne každému se nový superman zavděčí (hlavně finální "godzilla-částí", kde už se toho ničí trochu moc), výsledek rozhodně ale platí za povedený restart a je příslibem velkolepé série.
A teď k Blu-ray vydání. To od počátku platilo za velký otazník, neboť měl snímek oznámených edic hned několik: Dvě klasické plastové (2D a 2D + 3D), limitované kovové Esko a FUTUREPAK, což je exotičtější název pro Metalpak (současně jde ale o jeho upgradeovanou verzi, ať jsem přesný).
Vezměme to postupně. Plasty jsou zkrátka plasty, žádnou revoluci nečekejte (3D verze je bohužel bez 3D rukávku). Příjemným překvapením je kovové eSko. Není to sice žádná masivní záležitost (konstrukcí spíše připomíná krabičku na oběd), ale na poličce vypadá bez debat famózně. Pokud jde o FUTUREPAK, tam je to složitější. Z 90% vypadá jako lesklejší STEELBOOK, přičemž konstrukce je skutečně pevnější, než u běžného Metalpaku (a tudíž blíže tradičním STEELBOOKům). Strana s panty je nicméně dle mého názoru ohavná a chatrná. Souhlasím s frází, že "raději FUTUREPAK, než plast". Ale STEELBOOK je dokonalost, která nepotřebuje ničím nahrazovat.
blu-ray-muz-z-oceli-ohromi-technicky-bonusove-ale-trochu-kulha-recenze
Technicky se Superman nemusí za nic stydět. Originál duní v DTS-HD Master 7.1, tudíž si dobře zavřete okna, nebo vám začnou vibrovat. Ani dabing DD 5.1 nedělá filmu ostudu (včetně hlasového obsazení) a obraz je až na pár drobných nešvarů ukázkovým přepisem blockbusteru.
A bonusy? Pět česky otitulkovaných dokumentů v délce jedné hodiny a... to je bohužel všechno. Žádné vystřižené scény, koncepty, galerie, zkažené záběry, jen pohled za kulisy. Není to vyloženě málo, ale podobně jako u Světové války Z by si film zasloužil větší péči.
Hodnocení disku: 75%
Obraz: 1080p 2.40:1, Zvuk: DTS-HD Master 7.1 anglicky, DD 5.1: česky, Běžná cena s DPH: 2D plastová verze - 599 Kč, 3D + 2D plastová verze - 699 Kč, FUTUREPAK - 799 Kč, Kovová "S" edice - 1299 Kč
Blu-ray film Muž z oceli koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.