Zlatou palmu z Cannes si veze Život Adele: Film o lesbické lásce

Zlatou palmu z Cannes si veze Život Adele: Film o lesbické lásce
La vie d'Adele-Adelin život,-Blue is the Warmest Colour , V hlavní roli vítězného filmu se objevila Lea Seydoux
Mezinárodní filmový festival v Cannes patří k nejprestižnějším nejen v Evropě, ale i ve světě. Většinou vyhrávají náročné klubové snimky, ale od toho tu festivaly jsou, aby vyzvedly náročnější a kvalitní kinematografii. Ta česká se do hlavního programu opět nedostala. Na festivalu ale slyšet byla, i když jen v sekci pro mladé tvůrce Cinéfondation. Zde byly uvedeny krátké filmy O šunce Elišky Chytkové a Pandy Matúše Vizára. Krátký film Pandy vyhrál v sekci Cinéfondation třetí místo spojené s odměnou 7500 eur.
Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Abdel Kechiche
Režisér Života Adele Abdellatif Kechiche drží Zlatou palmu, zatímco mu dávají polibek hvězdy jeho filmu | Cannes 2013
Vítězný film Život Adele je jedním z nejemocionálnějších, nejotevřenějších a nejodvážnějších filmů, jaké kdy byly v Cannes oceněny. Na první pohled jde o protipól Intimity Patrica Chéreau, která byla před roky oceněna na Berlinale, avšak to by bylo pouze o odvaze filmově intimitu ukazovat. Tento film přirozeně navazuje na linii canneských vítězů. Loňská Hanekeho Láska řešila starobu, předloňský Malickův Strom života kromě jiného i manželství.

Trailer na Život Adele:

Vítěze uvede do českých kin společnost Film Europe. „Život Adele je o intimitě, dynamice a tragice vztahů. Strhující herecké výkony, režie a kamera nenechají nikoho na pochybách, že film si Zlatou palmu zasloužil. Pro Film Europe je Život Adele dalším skvělým snímkem – vítěz špičkového festivalu, který jsme našli ještě před tím, než dostal hlavní cenu a objevily ho festivaly. Máme letošního vítěze ceny Lux Price, máme vítěze Berlinale a nyní i vítěze Cannes.“ řekl po vyhlášení výsledků prezident Film Europe Ivan Hronec.

Další ceny z MFF Cannes:

Velká cena MFF Cannes: V kůži Llewyna Davise (režie: Ethan CoenJoel Coen)
Nejlepší herečka:   Berenice Bejo (film: Le Passé, režie: Asghar Farhadi)
Nejlepší herec: Bruce Dern (film: Nebraska, režie: Alexander Payne)
Nejlepší režisérAmat Escalante (film: Heli)