Intimita

61%
Intimita
Intimita

Přichází k němu jednoho středečního odpoledne. Milují se. Nemluví spolu, přesto se mezi nimi něco důležitého odehrává. Příští týden, ve stejnou hodinu, stojí znovu za dveřmi. Rychle se navzájem svlékají. Beze slova. Stává se sex jedním ze způsobů mezilidské komunikace a setkávání? Francouzský režisér Patrice Chéreau využil literární předlohy britského autora indického původu Hanifa Kureishiho, aby natočil film, který sice vzbudil pozornost kvůli svým naprosto otevřeným sexuálním scénám, přesto jeho ústředním tématem je samota, základní otázky existence mezi ostatními a nesnadnost mezilidské komunikace.

INTIMITA vzbudila pozdvižení na všech festivalech, kde byla promítána (mj. i v Karlových Varech, kdy se účast prezidenta Havla na její projekci stala v letní okurkové sezóně médii hojně přetřásanou záležitostí), na Berlinale 2001 získala i přes svou skandálnost hlavní cenu - Zlatého medvěda.

Příběh samotný začíná tam, kde většina filmů končí - v posteli, respektive na podlaze v Jayově neútulném vypůjčeném bytě. Claire přichází za osamělým Jayem, který nedávno opustil manželku i děti, aby se s ním milovala - bez jediného slova. Sex v INTIMITĚ je daleko vzdálen obvyklému nažehlenému filmovému ztvárnění - šokovaní diváci na plátně zhlédnou zcela naturalistické zobrazení erotických scén, které se ale vyhýbá laciné atraktivitě. Sex je začátek, co ale bude dál? V okamžiku, kdy Jay chce porušit nepsané pravidlo o mlčení a zjistit o Claire něco víc, všechno se začíná hroutit. [44. MFFKV 2009]




Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
V době, kdy jsme Marka Rylance ještě neznali od Spielberga z Mostu špionů nebo Ready Player One hrál ve filmu, který jsem viděl v době své premiéry v kině a musím dodat, že na něj jen tak nezapomenu. Film byl uvedený v době Pianistky a provázela ho pověst poněkud skandálního snímku s otevřenými sexuálními scénami. Ano, ty tam jsou, ale jsou zobrazeny maximálně přirozeně a neočekávejte žádné umělecké porno. Tenhle film je totiž věrný svému názvu. Ve své podstatě je to velice smutný film, ale velmi pravdivý.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Pěkně depresivní film o ztrátě člověka v moderním světě, odcizení se sama sobě, osamocenosti v ruchu společnosti, marném pokusu zaplnit prázdnotu sexem, alkoholem a cigaretami. Flustrující naturalistický obraz odrážející realitu nemalého procenta lidí "vyspělé" západní civilizace.

Dodatečné informace

Původní název:
Intimacy (více)
  • NSR Intimita
  • NSR Intimacy
  • NSR Intimacy - Shinmitsu
  • NSR Intimidad
  • NSR Intimitás
  • NSR Intimité
  • NSR Mahremiyet
  • NSR Sarkiki exartisi
Země původu:
NSR, Francie, Španělsko, Německo, Velká Británie

Podobné