Pohled z placu: Návštěva natáčení The Mortal Instruments: City of Bones

Pohled z placu: Návštěva natáčení The Mortal Instruments: City of Bones
Max měl možnost shlédnout natáčení a zároveň se podívat ke střihačům, kteří mu pustili několik záběrů. V hlavních rolích dvou mladých hrdinů se představí Lily Collins a Jamie Campbell Bower. Lily byla pro roli vybrána už v roce 2010 a filmaři s ní počítali celou tu dobu, během které docházelo k několika zdržením a odkladům. Jejich důvera v ni je proto zřejmá.
Jamie Campbell Bower, Lily Collins
"Myslím si, že se všechno děje z nějakého důvodu," uvedla Collins. "Tým, který máme je naprosto úžasný a každý z nás přinesl do projektu něco jiného."
Hlavním šéfem onoho úžasného týmu je samozřejmě režisér Harald Zwart. "Byl jsem přímo posedlý tím, abych měl pro dané role skvělé herce," uvedl Zwart. "Myslím si, že jedním z úspěchů, třeba u Harryho Pottera jsou skvělí herci. A přesně to jsem chtěl i já, obsazení pro mě bylo velmi důležité."
Samozřejmě se jedná o fantasy, jejímž klíčovým bodem je vztah mezi hlavními hrdiny Jacem Wylandem a Clary Frayovou. Zájem o roli Jace Wylanda projevila velká řádka mladých herců, ale filmaře nakonec uchvátil Bower, a to i díky chemii, která funguje mezi ním a Lily Collins (mají k tomu ostatně dobrý základ - jsou párem i v soukromém životě).
"Předčítala jsem s různými herci," uvedla Collins. "Ale Jamie jen vešel dovnitř a bylo to. Byl sám sebou. Má dokonalou kombinaci vtipu, soutěživosti a namyšlenosti, ale i zranitelnosti a emocí. A přesně takový je i Jace. Vkráčí do místnosti a lidé ho rázem pozorují a to dělá i Jamie."
"Lily a já jsme automaticky zapadli," dodal Bower. "Obě postavy se v nás prostě ukázaly a zdálo se, jako bychom se znali roky, bylo to divné. Twilight bylo tolik úspěšné, protože se lidé věnovali lásce mezi dvěma postavami a to je co chci i pro ty naše."
Jamie Campbell Bower, Lily Collins
Jak Max uvedl, jeho návštěva začala u natáčení scény, ve které probíhá boj o Pohár smrti. Lily (nebo přesněji řečeno její kaskadérka) právě narazila hlavou do stolu poté, co do ní strčil Valentýn Morgenstern s tváří Jonathana Rhys Meyerse. Následuje potlesk pro ženu s odřenou hlavou a další natáčení. Valentýn bojuje s Jacem a jeho hlavu zdobí dlouhé copánky. Nahou hruď pokrývají temné runy. Nadále lomcuje Lilyinou hlavou (tentokrát pravé Lily) a vyhýbá se vrženému kopí z Jaceových rukou... Akci však náhle přeruší stop a napětí přeruší úsměv, který si Jonathan Rhys Meyers vymění s Lily Collins.
A pro skalní fanoušky malá ukázka dialogu:
Valentýn: "Vyndej pohár, Clary... Chci svůj pohár!"
Jace: "Říkal jsi, že jí neublížíš!"

Valentýn odstrčí Jace pryč.
Valentýn: "To stačí... synu."
Uhodí její hlavou o stůl a dívka padá.
Navíc se naskytl pohled i na neobvyklou věc, jak Jonathan pomáhá rekvizitáři upravit kousek nábytku v pozadí, který se uvolnil. Lily navíc přiznala, že je pro ni natáčení poměrně náročné a ačkoli všechny scény dělá na vysokých podpadcích a často i v minisukních a vyslouží si někdy poměrně dost modřin, je to prý skutečná zábava.
K akční scénám si své řekl i Jamie, který přiznal, že režisér Zwart odmítá používání lan. Takže pokud ve filmu dělá salto, tak ho prostě musí udělat. Bylo prý vzrušující učit se dělat salto na stůl nebo po stolech skákat.
Mortal Instruments: Město z kostí
Součástí prohlídky natáčení byla i návštěva v knihovně Institutu, která je dvě patra vysoká a plná knih, soch, obrazů a nejrůznějších zbraní. Podlahu zdobí runové symboly a je tu i portál na přechod mezi dimenzemi. No a samozřejmě i byt, ve kterém bydlí Clary s matkou Jocelyn, jenž je plný maleb a rozbitého skla na chystající se bojovou scénu. Claryn pokoj je vyzdoben jejími CD, kresbami a soškami andělů, chrličů a lebek.
Poté odvedl štáb novináře zpět na hlavní natáčení plac, kde pokračovala bitva mezi Jonathanem a Jamiem - boj je rychlý a agresivní, jak si všichni přejí. A všemu vévodí jediná věta, kterou říká Valentýn Jaceovi: "Víš, proč je tak naštvaná? Protože je do tebe zamilovaná!"
A v tom je jádro pudla, jelikož vztah těchto dvou mladých lidí rozhodně nemá na růžích ustláno (ale který má že?). Knižní předloha čítá celkem 6 dílů. Tak uvidíme, jestli se filmaři pustí na tak dlouhou štaci. Osobně bych si tipla, že minimálně 3 díly natočí určitě, jelikož původní trilogie je dokonalá. Zda se ale pustí i do té druhé, nikdo asi ještě netuší. A ani se není čemu divit, když poslední díl vyjde až příští rok. Na něj viditelně čekají i česká vydavatelství, která vydala kompletní úvodní trilogii Město z kostí, Město z popela a Město ze skla. Další dva díly jsou pouze v angličtině. Vydáním třetího dílu se jistě dočkáme překladu všech knih.
Jamie Campbell Bower
"Když mě poprvé oslovili," řekl Jamie, "vůbec jsem se nestaral o to, jestli půjde o film na pokračování. Byla to pro mě nabídka na jeden film. Pokud se rozroste na další 2 nebo 3 nebo několik dalších, bude to skvělé, ale momentálně se soustředím na to, abych odvedl dobře svoji práci aspoň na tom jednom než abych se zabýval nějakou značkou."
Tak držme pěsti, ať se dočkáme něčeho skutečně kvalitního. Minimálně cílová skupina - dospívající diváci - by si to zasloužili poté, co museli vytrpět poměrně katastrofální Twilight ságu, která nemá v knižní podobě chybu.