Blu-ray: Apollo 13 je ve steelbookové edici sběratelská povinnost (recenze)

Blu-ray: Apollo 13 je ve steelbookové edici sběratelská povinnost (recenze)
| 1995 Universal Pictures
blu-ray-apollo-13-recenze-1
FILM - 85%
Představovat nějak podrobněji Apollo 13 (1995) je v zásadě zbytečné. V prvé řadě jde o jedno z nejpopulárnějších „vesmírných“ dramat devadesátých let a za druhé je snímek založen na notoricky známé události, kdy musela skupinka astronautů letu s nešťastnou číslovkou čelit obrovským komplikacím a málem to nezvládla zpátky na Zemi. Pro potřeby filmu byly samozřejmě události o něco více zdramatizovány, nikdy však nad rámec uvěřitelnosti.
Oproti snímkům typu Armageddon (1998) disponuje Apollo 13 extrémní střídmostí a sázkou na realističnost, což samozřejmě nemusí jít pod nos fanouškům vybuchujících asteroidů. Milovníci pečlivě budovaných napínáků si však v tomto výborně obsazeném kousku stoprocentně přijdou na své.
OBRAZ - 90%
V rámci historie má Apollo 13 jednu nepříliš známou pozici a to post držitele prvního filmu, jenž byl po letech remasterován do vysokého rozlišení, aby odpovídal moderním standardům. Přestože obraz nezakryje své stáří a občas se nevyhne šumu, je výsledek velmi uspokojivý a k moderním peckám to má podstatně menší krůček, než by se mohlo podle roku výroby zdát.
ZVUK - 100%
Odvážím se tvrdit, že podobně precizní mix se u starších titulů prakticky neobjevuje. Znovu to ovšem souvisí se zmíněným remasterováním. I zvuk svého času prošel náročnou úpravou a byly do něj dodány nejrůznější drobné efekty. Originální zvuk v DTS-HD Master Audio 5.1 vás dostane i těmi nejmenšími detaily a špatně si nevede ani dabing rozmíchaný do DTS 5.1.

Trailer:

BONUSY - 90%
Fanoušci kosmonautiky budou chrochtat blahem. Na disku jsou dva informačně nahuštěné audiokomentáře, tři vyčerpávající dokumenty o letu i natáčení a režim View s názvem U-Control s podrobnými informacemi o programu Apollo a filmu samotném. Do počtu možná skromnější nabídka odpoví na téměř všechny otázky a má jediné, zato bohužel nepřehlédnutelné ale – je prosta české podpory. Kdo chce na palubu, nechť nažhaví slovník.
POZNÁMKA
Apollo 13 již u nás jednou na Blu-ray vyšlo, přičemž nové vydání je v rámci obsahu totožné. Jedinou změnou je balení v podobě povedeného steelbooku:
blu-ray-apollo-13-recenze
blu-ray-apollo-13-recenze-2
CELEK - 90%
Pro sběratele cenný kousek do sbírky, který je ještě ke všemu filmovou klasikou. Nebýt absence českého podpory u bonusů, mohl by se hvězd dotýkat. I to je ale pouhý šrám na kráse, jemuž se můžete ušklíbnout s kamennou tváří hodnou akčního hrdiny střeleného do ramene. Něco takového vás přece nemůže od nákupu podobné lahůdky odradit!
Obraz: 1080p 2.35:1, Zvuk: DTS HD Master Audio 5.1 anglicky, DTS 5.1: česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč
Blu-ray film Apollo 13 koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.