Tržby: 3:0 pro Hunger Games. Twilight, Prcičky i Titanic pokořeni.

Tržby: 3:0 pro Hunger Games. Twilight, Prcičky i Titanic pokořeni.
Titanic | 1997 Paramount Pictures and Twentieth Century Fox
A současně film bez většího zadýchání překonal všechny díly série Twilight (nejúspěšnější Zatmění má „jen“ 300). Zdá se, že Hunger Games (2012) jen tak dech nedojde a snímek zdolá na domácích tržbách i čtyřstovkovou hranici. Tím vyváží slabší zájem zbytku světa, kde zatím vydělal 115 milionů. Půl miliardy první adaptace fenoménu zvládne, bude to ale díky USA. Všude jinde se Hunger Games ještě nějakou dobu budou muset prosazovat.
Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth
Hunger Games
Zklamáním je naopak start na druhé pozici. Prci, prci, prcičky: Školní sraz (2012) mají v zámoří poměrně vlažné recenze, což z nich dělá nejhůře hodnocený díl série. Je to trochu paradox, protože u nás aspiruje přesně na opačnou pozici. Pro studio jsou každopádně klíčová čísla. A tady se rýsuje trpký výsledek. Školní sraz vydělal 21 mega, což je výrazně méně, než za kolik otvírala dvojka (45) a trojka (33). Čtyřka bude první díl série, který v USA nepokoří sto milionů. Tvůrce to každopádně moc trápit nemusí. Jejich film stál jenom 50 milionů a celosvětově je již 40 doma. Své si nakonec určitě vydělá. Studio si ale stoprocentně slibovalo mnohem lepší výdělky.
Na trojce poslední novinka (no, vlastně skoronovinka) Titanic 3D (1997). I přes pozici největší romantiky všech dob se poměrně rychle rozkecalo, že s tím 3D to tak horké není a start za 17 milionů tomu odpovídá. Je to přiměřené číslo pro obnovenou premiéru slavného filmu, nic většího už se ale z téhle dojné krávy nepadne. Film půjde dolů stejně rychle jako ostatní čudly. Pořád je nicméně dobře, že mají studia výmluvu pro to, aby podobně zásadní kousky mohla s velkou slávou znovuuvést do kin. Osobně bych ale 3D oželel.
Hněv Titánů
Hněv Titánů
Zajímavý průšvih se rýsuje na čtyřce. 134 milionů není pro Hněv Titánů (2012) po dvou týdnech promítání žádné terno. Film se nejspíš nakonec díky celosvětovým tržbám zaplatí, megahit (jak se to povedlo s jedničkou) to ale nebude a studio si nepochybně hodně rozmýšlí plánovanou trojku. Na pětce nová Sněhurka (2012), která taktéž příliš nevydělává a bude ráda, když se dostane z červených čísel. Velmi dobře si naopak vede komedie 21 Jump Street (2012). Výborné recenze, nadšení diváci a celosvětové tržby 137 milionů dolarů jsou pro restart za 42 mega téměř nevídaným výsledkem.
Sedmý ekologický animák "milují ho v US, jinde nikoho nezajímá" Lorax (2012), osmé drama Lov lososů v Jemenu (2012), devátý galaktický propadák John Carter (2012) a desátý akčňák Nepřítel pod ochranou (2012).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.