Morgan Freeman na Oscarech zaujal černou rukavicí. Nosí ji kvůli neustálé fyzické bolesti

Morgan Freeman na Oscarech zaujal černou rukavicí. Nosí ji kvůli neustálé fyzické bolesti
Morgan Freeman a Margot Robbie na letošních Oscarech | Kevin Winter / Getty Images
Ačkoli by se mohlo zdát, že šlo o nezvyklý módní doplněk, pravda je podstatně smutnější. V roce 2008 měl Freeman autonehodu nedaleko amerického města Ruleville, která zanechala trvalé následky.
Herec byl při příjezdu záchranářů při vědomí a dokonce vtipkoval, jeho stav ale vyžadoval okamžitou lékařskou péči a záchranáři ho popsali jako velmi vážný. Poté, co ho vyprostili z auta, byl do nemocnice přepraven vrtulníkem.
Freeman si z nehody odnesl hned několik bolestivých zlomenin, přičemž mezi ty nejzávažnější patřily zlomenina paže a lokte. Fraktura ruky mu bohužel poničila nervy, které se mu lékaři neúspěšně pokusili uvést do původního stavu během několikahodinové operace.
Morgan Freeman
Sedm | New Line Cinema
Přestože se pak později Freeman dokázal k herectví vrátit, má od té doby trvale poškozené nervy a nesnesitelné bolesti ramene kvůli stavu zvanému fibromyalgie. (Tato nemoc častěji postihuje ženy a vyznačuje se tím, že i běžné doteky mohou způsobovat ukrutnou bolest.) Zpočátku dokonce nemohl vůbec hýbat levou rukou, končetina mu začala otékat a právě to ho přimělo nosit kompresní rukavici, která bolestivé příznaky zmírňuje. „Nahoře a dole na ruce, tam je to nejhorší, k nevydržení,“ prozradil herec v roce 2012 v rozhovoru pro časopis Esquire.
Freeman má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a jeho filmografie čítá desítky slavných titulů. Mezi ty nejoblíbenější patří americký thriller Sedm režiséra Davida Finchera, Vykoupení z věznice Shawshank či komedie Božský Bruce s Jimem Carreym, kde si vyzkoušel roli samotného boha. Velmi často také svým charismatickým hlasem dabuje „božské vypravěče“.
Je držitelem hereckého Oscara za drama Million Dollar Baby. (Nominovaný byl ale celkem pětkrát.) Slavným se stal díky snímku Řidič slečny Daisy v roce 1989 a vzápětí jeho hvězdný status stvrdil dobrodružný Robin Hood, Král zbojníků (1991) a western Nesmiřitelní (1992). V roce 2003 byl hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Kinolog: Rocky bez Stalloneho není, co býval. Jaké jsou typické chyby boxerských filmů

Třetí díl série Creed, která navazuje na šestidílnou ságu Rocky, se už musí obejít bez Sylvestera Stalloneho. Důvodem ale není hercův věk. Třetí díl Creeda nicméně odkazuje silně k Rockymu III.